Atšilimas, arba Lotynų Amerikos dienos „In Latino 2013“ Vilniuje

Laikas.lt

Spalio vidurys Vilniuje bus karštas – savaitę sostinę kaitins Lotynų Amerikos dienos. Spalio 17–24 d. jau aštuntus metus organizuojamame Lotynų Amerikos kultūros festivalyje bus peno sielai ir kūnui – filmų, parodų, paskaitų, literatūros, šokių, nacionalinių patiekalų ir gėrimų degustacijų.

Lotynų Amerikos kultūros dienų organizatoriai – tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ komanda ir Meksikos ambasada Švedijoje – tikisi, kad per savaitę bus įmanoma pamatyti dalį Pietų Amerikos, bent truputį pažinti kelių šalių kultūrą: pasižiūrėti keletą filmų, paragauti nacionalinių patiekalų, paklausyti muzikos, išgirsti literatūros kūrinių, sutikti įdomių žmonių, aistringai pašokti ir net įsimylėti… Meksiką, Argentiną, Boliviją, Čilę, Venesuaelą, Braziliją, Urugvajų... Dauguma renginių - nemokami.

Kinas

Kino gerbėjų laukia garsiojo režisieriaus Luiso Buñuelio filmų retrospektyva. L.Buñuelis Meksikoje gyveno ir kūrė filmus šalies kino studijose net 35 metus (1946–1961). Būtent šioje šalyje režisierius peržengė radikalaus avangardinio kino rėmus ir ėmė tyrinėti populiaraus žanrinio kino formules. Nors režisierius šiuo kontinentu Lotynų Amerika visiškai nesidomėjo ir manė, kad tai paskutinė vieta žemėje, į kurią jis keliautų, tačiau išgyveno ten 36 metus, o 1949 m. net gavo pilietybę ir Meksikoje sukūrė dvidešimt filmų. Tik visai neseniai L.Buñuelio Meksikoje sukurti filmai imti vertinti. Anksčiau jis buvo vadinamas išskirtinai Europos režisieriumi, o meksikietiški darbai vadinti netikusiais žanriniais filmais arba bandomaisiais vėlesnių darbų eskizais. Nors režisierius ir sutiko kurti filmus jam svetimomis temomis, tačiau, anot jo, darbuose nėra nė vienos scenos, kuri prieštarautų jo įsitikinimams ar asmeninei moralei.

Festivalio atidarymo filmas – paties L.Buñuelio mėgstama kino juosta „Laiptai į dangų“ (Subida al cielo, 1951), sukurta pagal jo draugo pasakojimus apie tikrus nuotykius keliaujant autobusu po šalį. Filme „Iliuzija keliauja tramvajumi“ (La ilusión viaja en tranvía, 1953) L.Buñuelis sutelkia į vieną vietą skirtingus visuomenės tipažus, reprezentuojančius praeitį ir dabartį, jaunystę ir senatvę, turtą ir skurdą, tikėjimą ir politiką. Kanų kino festivalio Didžiuoju prizu apdovanotas ir filmas „Nazarinas“ (Nazarín, 1958) – mėgstamiausias, bet, turbūt ir pats pesimistiškiausias režisieriaus darbas, sukurtas Meksikoje. Ne veltui L.Buñuelio garsiausia fraze laikomas posakis: „Ačiū Dievui, aš vis dar ateistas“. Kaip ir daugumoje režisieriaus filmų, centre ir vėl atsiduria religija – tiksliau katalikybės nuosmukis.

Festivalyje „In Latino 2013” meksikietiški filmai – tai įrodymas, kad šios šalies kinematografininkai nekuria tik verksmingų muilo operų. Žiūrovai pamatys puikių filmų: rež. Hari Sama gyvenimo dramą „Lu svajonė“ (El sueño de Lú, 2011), rež. Laura Gárdos Velo šeimos dramą „Po daugelio metų“ (Años después, 2012), rež. Bernardo Arellano dramą apie autistą „Tarp nakties ir dienos“ (Entre la noche y el día, 2011) ir netikėtą – iš surastos blusų turguje filmuotos medžiagos sumontuotą biografinį dokumentinį rež. Andrés Pardo filmą „Larisos beieškant“ (Buscando a Larisa, 2011).

Parodos

Vilniaus meno galerijoje „Arka” (Aušros vartų g. 7, Vilnius) jau atidaryta Meksikos menininko – iliustratoriaus ir satyriko José Guadalupe Posados (1852–1913) paroda „Mirtis turi leidimą”. Parodoje eksponuojama per 50 unikalių meksikiečių menininko politinių karikatūrų ir satyros darbų. Paroda „Arkoje” veiks iki spalio 24 d.

Spalio 16 d. sostinės centre – viešbučio „Novotel Vilnius Centre” (Gedimino pr. 16) fojė bus atidaryta lietuvių menininkų Artūro Rožkovo ir Ingės Michnevičiūtės dueto „RAMICH“ tapybos bei grafikos darbų paroda „Vidinė Meksika”. Ką bendra lietuviai turi su Lotynų Amerikos kultūra ir menu? „Vidinė Meksika” – šaukte šaukia spalvingi, egzotiškos ornamentikos ir formų prisodrinti menininkų kūriniai.
„Mes turime vidinę Meksiką, kažkas vidinę ramybę arba vidinę Mongoliją. Visko būna. O jei turi, tai daliniesi su kitais. Sapnai, klajonės, vizijos – mūsų įrankiai ir pagalbininkai“, – sako duetas „RAMICH“.

Paskaitos


Vieną savaitgalio popietę – spalio 19 d. 16 val. meno studijoje „Artoteka” (A. Strazdelio g. 1, Vilnius) puikiai bus galima praleisti keliaujant po Venesuelą. Šios šalies paslaptis atskleis Algimantas Dugnas – lietuvis, Venesueloje gyvenęs 40 metų ir sugrįžęs į Lietuvą. Vien tai – puiki tema rudens vakaro pokalbiams. Jis paneigs daugybę mitų apie Venesuelą, atsakys į klausimus, kuo panašus ir kuo skiriasi gyvenimas Venesueloje nuo Lietuvos.

Pirmadienio, spalio 21-osios, vakarą „In Latino 2013” keliauja į vyninę „Tappo D'oro“ (L.Stuokos-Guceviciaus g. 7, Vilnius), kur vyks vieno garsiausių ir savičiausių XX a. Lotynų Amerikos rašytojų Juano Carloso Onetti knygos „Maitvanagis” skaitymai. Tai pirmoji J.C.Onetti knyga lietuvių kalba. Romaną išleido leidykla „Baltos lankos“. Tai pakankamai pesimistiškas ir ironiškai niūrus pasakojimas, bet jame tikrai pastebėsite kai ką nejaukiai pažįstamo. Atėję dalyvausite jaukiame draugų pokalbyje su kultūrologu, valstybės kultūros ir meno premijos laureatu Vytautu Rubavičiumi ir „Baltų lankų“ vyr. redaktoriumi Sauliumi Repečka.

Altorius su vaišėmis vėlėms, cukrinės kaukolytės su mirusiųjų vardais ant kaktos, ypatinga duona išėjusiems iš šio pasaulio... Tokia atributika ir papročiai Meksikoje per „Mirusiųjų dieną“ – „Dia de los Muertos“. O Lietuvoje? Vaišės gedint mirusiojo ir šermenys? Galbūt yra kas nors bendra tarp Meksikos ir Lietuvos? O gal požiūris į mirtį visai skiriasi? Kokie papročiai ten ir čia? Spalio 22 d. 20 val. restorane „Tres Mexicanos” (Tilto g. 2, Vilnius) apie visa tai pasakos Arturo Sotto – šešiolika metų Lietuvoje gyvenantis meksikietis – žmogus, galintis iš savo patirties perteikti nuotaikas, požiūrį į mirtį Meksikoje, o apie lietuvius jam antrins etnologė Gražina Kadžytė.

Muzika, šokiai, šviesos

Atidarymo dieną, spalio 17, vakarėlis „Latin Soul“ klube „SoulBox“ (Vilniaus g. 33, Vilnius) kvies muzikos garsais ir ritmais sušilti, linksmai kartu švęsti atsinaujinusio Lotynų Amerikos festivalio „In Latino“ atidarymą. Skambės salsos, chachacha, boogaloo, bachata, muzikos garsai iš salsos diskžokėjaus - DJ Weedska kolekcijos.

Festivalis nušvies ne tik sostinės senamiesčio padangę. Spalio 19 d., šeštadienį Pilaitės ir aplinkinių mikrorajonų gyventojai bei svečiai pamatys tikrą Šiaurės pašvaistę – 19 val. čia prasidės III tarptautinis šviesos instaliacijų festivalis „BEEpositive“ (Pilaitės seniūnija tarp senojo Pilaitės kelio ir Pilaitės prospekto, Vilnius). Tai turbūt bene vienintelis tarptautinis šviesos instaliacijų festivalis Lietuvoje, interaktyvus renginys, kuriame gali sudalyvauti ir žiūrovai: jie kviečiami pasipuošti šviečiančiais ar šviesą atspindinčiais kostiumais ar aksesuarais, fotografuoti meno objektus ir siųsti vaizdus organizatoriams, kurie įdės gražiausias fotografijas į oficialų festivalio katalogą.

Šeštadienio vakaras baigsis skambant tikriems Lotynų Amerikos ritmams. 21 val. rengiamas vakaras - „In Latino: Block Party@Kaskas” (klubas „Kas Kas”, Islandijos g. 4, Vilnius). Lotynų Amerikos festivalis „In Latino“ atsineš daug ritmų su DJ Weedska (SalsaSisters, Vilnius) ir gatvės šokių asais Airida Gudaite ir Laurynu Žakevičiumi (Urbanistinio šokio teatras „Low Air“).

Degustacijos

„Pasinerk aklai į Meksiką“ – būtent tokią viešnagę po Meksiką ir jos prieskonių pasaulį vilniečiams pasiūlys restoranas „Meksika“ (Algirdo g. 2, Vilnius) spalio 20 ir 21 d. 19 val. Dalyvaujantys turės progą įsitikinti, kiek daug gali mūsų vaizduotė ir kokia didelė minties galia! Svečiai bus kviečiami užrištomis akimis pasinerti į tamsos vakarienę, atpažinti skonius ir prieskonius, susipažinti su meksikietiškais patiekalais, sužinoti, kokius produktus tarpusavyje nuo seno derina šios šalies kulinarai.

Kita gurmaniškos festivalio kelionės stotelė – restoranas „Tres Mexicanos“ (Tilto g. 2, Vilnius). Spalio 18 d. vakarą jis kvies praleisti ten, kur šilta ir linksma, tieks ypatingus meksikietiškus patiekalus, vilios aistringa Lotynų Amerikos muzika, kultūros tradicijomis.

Spalio 18 ir 23 d. rengiami vakarai - „Vina Maipo skonis ir melodijos“. Jo metu vyno ekspertas padės atrasti muzikos ir vyno skonio sąsajas.

in latino, kino pavasaris, lotynų amerikos dienos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai