Parašiutininkės savo rekordu siekė atkreipti moterų dėmesį į sveikatą

Rugsėjo 4 - 5 dienomis Baltijos šalių moterų parašiutininkių komanda „SMILĖ“ pirmą kartą Lietuvoje surengė Baltijos šalių moterų parašiutininkių laisvojo kritimo ore formacijos rekordą, skirtą paremti kovą prieš krūties vėžį bei paskatinti Lietuvos moteris reguliariai tikrintis sveikatą.

Rekordas įvyko Pociūnų aerodrome (Prienų raj.), kuriame 18 parašiutininkių iš Lietuvos, Latvijos bei Estijos, šokdamos iš 4000 m aukščio, laisvame kritime susikibo už rankų ir sudarė figūrą – gyvą žvaigždę. Rekordą užfiksavo tarptautinės kategorijos teisėja Jūratė Janušauskienė.

„Šokant iš 4000 metrų aukščio, laisvo kritimo trukmė yra apie 70 sekundžių, todėl svarbu iššokus iš lėktuvo įgauti maksimalų kritimo žemyn greitį, o priartėjus prie figūros jį sulėtinti ir neskubant užimti savo vietą figūroje. Visą tai pavyksta pasiekti tik išmokus gerai kontroliuoti savo kūno padėtį laisvame kritime“ – pasakoja „SMILĖ“ komandos parašiutininkė Inga Vinkevičiūtė.

Rekordą pavyko pasiekti atliekant septintą šuolį. Iki tol vykę bandymai buvo nesėkmingi. Pasak „SMILĖ“ komandos trenerio Sigito Augustausko, šuolio sėkmė priklauso nuo pasiruošimo ant žemės. Sportininkės daug treniravosi prieš kiekvieną šuolį, įdėmiai klausė bei vykdė visus nurodymus, todėl rekordas buvo pasiektas.

„Baltijos šalių moterų parašiutininkių rekordas skiriamas projektui „Nedelsk“, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į sveikatos problemas. Statistiniais duomenimis mūsų šalyje kas antra krūties vėžiu susirgusi moteris miršta, kadangi liga būna diagnozuojama per vėlai. Kasmet diagnozuojama apie 1300 naujų krūties vėžio susirgimų, o mirtingumo rodikliai yra vieni didžiausių Europoje. Mažiausiai dar 5-6 tūkst. moterų serga krūties vėžiu to net nežinodamos. Todėl yra labai svarbu atkreipti visuomenės dėmesį į krūties vėžį – klastingą ligą, kurią laiku diagnozavus galima įveikti“, - sako organizatoriai.

„Džiaugiamės, kad tokiu netradiciniu būdu galime prisidėti prie projekto „Nedelsk“ vykdomos veiklos bei siekiame paskatinti visas moteris ir merginas rūpintis savimi dėl savęs ir dėl tų, kurie mus myli“ – teigia „SMILĖ“ komandos parašiutininkė Rūta Menčikovskytė.

Laikas.lt

Naujausi komentarai
Ingrida
2010-09-07, 15:26
Šaunuolės merginos ir moterys!
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai