Now Reading
Jaunųjų režisierių darbai – Baltijos šalių studentų meno festivalyje Latvijoje

Jaunųjų režisierių darbai – Baltijos šalių studentų meno festivalyje Latvijoje

Jaunųjų režisierių darbai – Baltijos šalių studentų meno festivalyje Latvijoje

Laikas.lt

Šiandien prasidedančiame Baltijos šalių jaunų kūrėjų festivalyje „RojaL 2013“ Latvijoje konkursinėje trumpametražių filmų programoje bus rodomi trys jaunų Lietuvos kino kūrėjų darbai: Andriaus Paškevičiaus „Sudie, žiaurus pasauli!“, Domantės Urmonaitės „1455, 1456“ ir Giedriaus Tamoševičiaus „Pasikėsinimas“. Jaunieji režisieriai pakviesti dalyvauti festivalyje ir jo metu vykstančiuose renginiuose.

Festivalio organizatoriams Lietuvos kino centras pateikė per 10 jaunų lietuvių kūrėjų darbų, iš kurių organizatoriai atsirinko ir pakvietė dalyvauti minėtus tris režisierius. Visi jie yra baigę studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Pasak Lietuvos kino centro, pakvietusio jaunuosius kūrėjus dalyvauti atrankoje, puiku, kad lietuvių darbai peržengia šalies sienas, juos gali pamatyti ir vertinti kolegos bei kino kritikai iš kitų šalių. Tokie festivaliai ir renginiai padeda užmegzti ryšių, susirasti bendraminčių tolimesniems darbams.

Filmas „Sudie, žiaurus pasauli!“ (rež. Andrius Paškevičus) pasakoja apie ligos ir mirties baimę: siaučiant vadinamojo kiaulių gripo pandemijai, 23 metų vaikinas nusprendžia kad mirs, ir pradeda ruoštis savo laidotuvėms, tačiau, „visam gyvenimui prabėgant pro akis“, jis prisimena, jog paauglystėje išgyveno daug didesnę baimę.

Filmas „1455, 1456“ – režisierės Domantės Urmonaitės debiutas kine. Filmo pasakojimo laikas tarsi apverstas aukštyn kojomis – istorija pasakojama vis grįžtant į įvykius praeityje. Kas nutinka, kai ateina naktis, miestas lieka tuščias, nebelieka žmonių – tik gyvuliai, žudikai maniakai, kurie tik ir laukia, kad jauna graži dama išeitų į gatvę?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Filmo „Pasikėsinimas“ (rež. Giedrius Tamoševičius) pagrindu tapo tikras Lietuvą sukrėtęs nusikaltimas. Išpažinties pas jauną kunigą ateina sunkų nusikaltimą įvykdžiusi moteris. Apie tai išgirdęs kunigas lieka sukrėstas ir nori išduoti išpažinties paslaptį. Tačiau tai padaręs jis pats taptų dvasininku nusikaltėliu, sulaužiusiu krikščioniškąsias nuostatas.

„RojaL“ – kasmetinis tris dienas trunkantis kultūros festivalis su konkursine trumpametražių filmų programa. Pagrindinė šio festivalio idėja – suteikti galimybę kino mokyklų studentams ir neseniai kino mokyklas baigusiems absolventams platformą rodyti savo filmus, o po filmų peržiūrų vykstančiuose aptarimuose padiskutuoti su kolegomis bei žiuri nariais – kino industrijos profesionalais.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top