Pagrindinis festivalio „Kino pavasaris“ apdovanojimas ir statulėlė atiteko lenkų filmui „Myliu” (uždarymo foto)

Laikas.lt
A. Solominino nuotr.

Šį vakarą iškilmingai uždarytas 18-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“. Dvi savaites kvietęs į geriausius kino filmus, diskusijas, susitikimus su garsiais kino kūrėjais bei renginius, festivalis su lankytojais atsisveikina iki kitų metų. Uždarymo ceremonijos metu įteikti net aštuoni apdovanojimai. Pagrindinis festivalio prizas ir „Kino pavasario“ statulėlė atiteko režisieriui Slawomirui Fabickiui už filmą „Myliu”.

„Dvi savaites čia kalbėjo kinas ir viską pasakė. Norėčiau prisiminti tris per atidarymą ištartus žodžius: meilė, tikėjimas ir viltis. Esu įsitikinusi, kad komandos žmonių meilė kinui ir savo darbui, tikėjimas partneriais ir remėjais, o viltis dėl mūsų žiūrovų ir sukūrė šią didžiulę kino šventę. Prisipildė pilnos salės ir mums suteikė tokią viltį, kad festivalį tikrai tęsime kitais metais,“ - uždarymo ceremonijos metu sakė festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

Už itin svarbų visai šaliai didžiausią kino festivalį „Kino pavasaris” organizatoriams dėkojo kultūros ministras Šarūnas Birutis.

„Turbūt nieko nenustebinsiu pasakęs, kad „Kino pavasaris” yra vienas reikšmingiausių kultūros įvykių metuose ir džiugu, kad jis vyksta pavasarį, kai bunda gamta, o mes ištroškę naujų pojūčių, susitikimų. Atidaryme citavau kino kritiką Janą Lumholdt: „kinas kaip žmogus, su kuriuo esi priverstas praleisti laiką, ir tas susitikimas trunka dažniausiai 90 ar 2 valandas.”
„Kino pavasaris” atnešė tokių susitikimų labai daug. Vienus jie priverčia pakeisti gyvenimą, susimąstyti, kitus - džiaugtis, liūdėti, bet tikrai nepalieka abejingų,” -  kalbėjo kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Sėkmingai finišavusį festivalį pasveikino ir pagrindinis „Kino pavasario“ partneris, draudimo grupė ERGO, šiemet globojusi ir konkursinę festivalio programą „Nauja Europa – nauji vardai”.

„Dėl „Kino pavasario“ turbūt vėlavo tikrasis pavasaris, nes visi, išsiilgę ryškių spalvų ir stiprių emocijų, dvi savaites mėgavosi geru kinu. Džiaugiuosi, kad šiemet tapome pagrindiniu Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ partneriu ir esu įsitikinęs, kad sėkmingai prasidėjusi partnerystė, įkvėpta bendrų tikslų ir vertybių bei noro populiarinti kino meną, nuosekliai plėtosis ir ateityje“, - sakė ERGO draudimo grupės Baltijos šalyse valdybos pirmininkas dr. Kęstutis Bagdonavičius. 

Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ konkursinės programos „Nauja Europa - nauji vardai“ filmus iš Rytų ir Centrinės Europos vertino tarptautinė žuri: palestiniečių aktorius Ali Sulimanas, rumunų aktorė Ada Condeescu, kroatų aktorius Leonas Lučevas, italų kino kritikas Gianni Ottone bei turkų režisierė ir scenaristė Yesim Ustaoglu.

„Šioje programoje tiek daug skirtingų filmų ir visi jie – dramos. Tačiau kiekvienas atsiskleidžia savaip, paliesdamas tokias stiprias temas kaip tolerancija ir identitetas. Tad norėjosi apdovanoti ne tik filmą, bet ir jį kūrusį režisierių bei aktorius,” - kalbėjo žiuri narys Giovanni Ottone.

„Visi filmai – aukštos kokybės. Viena vertus, nusprendėme nesunkiai, kas turėtų gauti pagrindinį apdovanojimą, kita vertus, norėjosi apdovanoti daugiau filmų, nes jie to verti,” - sakė žiuri narė Yesim Ustaoglu.

Garbingos tarptautinės žiuri sprendimu, geriausiu festivalio konkursinės programos filmu ir pagrindinio 7000 eurų prizo bei Viktoro Dailidėno kurtos statulėlės savininku tapo lenkų režisieriaus Slawomiro Fabickio juosta „Myliu”.

„Dėkoju festivalio direktorei už kvietimą ir žiuri – už tokį įvertinimą. Pirmą kartą esu Lietuvoje. Šis festivalis puikus, kaip ir jo publika,” - atsiimdamas pagrindinį festivalio apdovanojimą kalbėjo režisierius S.Fabickis. „Man šis apdovanojimas labai svarbus, nes sukūriau šį filmą po šešerių metų pertraukos ir įdėjau į jį visą širdį, kaip ir juostoje vaidinantys aktoriai.”

Konkursinės programos „Nauja Europa - nauji vardai“ filmuose pasirodančių aktorių vaidybą gyrė visi žiuri nariai, pabrėždami, kad buvo galima apdovanoti kone visų juostų pagrindinių vaidmenų atlikėjus. 

„Aš buvau sužavėtas aktorių vaidyba visuose filmuose, tad man buvo sunkiausia nuspręsti, kuris aktorius vertas geriausiojo vardo. Juo labiau, kad turėjome išrinkti tik vieną, - prisipažino žiuri narys aktorius Ali Sulimanas.

Tarptautinė žiuri už geriausią aktoriaus vaidybą apdovanojo Daną Chioreaną, kuris atliko pagrindinį vaidmenį filme „Rokeris”. Aktoriui skirtą apdovanojimą atsiėmė juostos režisierius Marianas Crisanas.

„Vaidinti šiame filme aktoriams buvo pakankamai sunku, nes scenos buvo sudėtingos, kupinos įtampos ir stiprių emocijų. Manau, kad Danas atliko savo darbą šimtu procentų, akivaizdu, kad tai yra puikus jo debiutas kine, nes iki šiol jis buvo žinomas kaip teatro aktorius. Šiam vaidmeniui Danas atidavė visą savo sielą,“ - apie aktoriaus vaidybą jo filme kalbėjo režisierius M.Crisanas.

Apdovanojimas už geriausią režisieriaus darbą atiteko konkursinės programos filmo „Mano šuo Kileris” kūrėjai Mirai Fornay.

„Ji atliko tikrai įspūdingą darbą. Tai – labai stiprus, galingas filmas su turtinga kino kalba ir įtaigia vaidyba,” - negailėjo pagyrų apdovanojimą perlniusiai M.Fornay žiuri narė, režisierė Yesim Ustaoglu.

„Kaip banaliai beskambėtų šie žodžiai, bet aš iš tiesų esu laiminga. Dirbau daug ir sunkiai prie šio filmo, kino kūrėjai Rytų Europoje tai puikiai supranta. Dėkoju visiems – festivaliui, žiuri ir žiūrovams,” - atsiimdama apdovanojimą kalbėjo režisierė M.Fornay.

Konkursinės programos „Nauja Europa - nauji vardai“ filmus taip pat vertino ir tarptautinės ART kino teatrų ir festivalių konfederacijos CICAE komisijos nariai: vokiečių teatro, kino ir televizijos aktorė Elke Bludau, austrų kilmės kino programų kuratorė, kino žurnalistė ir redaktorė Evelin Stark bei kino teatro „Pasaka“ direktorius Justas Prascevičius. CICAE apdovanojimas atiteko režisierės Rusudan Chkonia filmui „Nenustok šypsotis”. Prizą juostai atsiėmė į festivalį atvykusi filmo aktorė Olga Babluani.

„Šis filmas gavo daugybę apdovanojimų kitose šalyse, tačiau sulaukti tokio įvertinimo Lietuvoje, mums ypač svarbu. Mus sieja panaši istoriškai susiklosčiusi situacija. Juosta nupasakoja šių dienų Gruzijos socialinę padėtį. Mes džiaugiamės, galėdami parodyti situaciją mūsų šalyje lietuviams, nes ir Jūs patyrėte panašių momentų. Džiaugiuosi, kad įvertinote tai,” - festivalio uždarymo ceremonijoje kalbėjo gruzinų aktorė O.Babluani. 

Geriausiu trumpametražiu festivalio filmu konkursinėje programoje „Trumpas konkursas“ tapo filmas „Švilpukas”, kurį sukūrė lenkų režisierius Grzegorzas Zariczny. Tokį sprendimą paskelbė tarptautinė žiuri: aktorė ir kino kūrėja Oona Mekas, kroatų režisierius Danilo Šerbedžija ir britų kino žurnalistas, BAFTA narys Laurence Boyce. „Trumpo konkurso“ nugalėtojui įteiktas festivalio prizas ir statulėlė.

„Noriu padėkoti žiuri nariams ir žiūrovams už pasitikėjimą, pagarbą ir meilė lenkiškam kinui, ne tik tam, kuris pasakoja gražias istorijas, bet ir tokiam, kuris kelia svarbiausius ir didžiausius gyvenimo klausimus,” - atsiimdama filmui „Švilpukas” skirtą apdovanojimą kalbėjo Lenkų instituto direktorė Malgorzata Kasner.

„Kino pavasario” žiūrovai išrinko labiausiai patikusį trumpametražį filmą. Juo tapo režisieriaus Samo Frenchos juosta „Berniukai žaidžia buzkaši” (Buzkashi Boys).  

Tradiciškai, festivalio uždarymo ceremonijos metu, buvo paskelbta, „Kino pavasario“ žiūrovų išrinkta - metų geriausia Lietuvos kino aktorė. Ja tapo Valda Bičkutė. Aktorei atiteko prancūzų kompanijos „Bourjois“ įsteigtas prizas - kelionė į Paryžių. Šių metų publikos simpatijų daugiausiai sulaukusią aktorę sveikino ir prizą įteikė geriausia aktore Venecijos festivalyje pripažinta Hadas Yaron, vaidinusi „Kino pavasario” juostoje  „(Ne)savo noru”.

„Praleidau nuostabias dvi savaites kino teatre, beveik gyvenau čia. Tai visada didelė šventė. O kas gali būti geresnis ir mielesnis įvertinimas nei publikos simpatijos. Stengiuosi teikti žiūrovams tikrąsias vertybes, linkiu laimės ir meilės, tad dabar – akimirka, kai tai sugrįžo man atgal,” - sakė geriausia metų lietuvių kino aktorė Valda Bičkutė.

18-ojo Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ uždarymo ceremonijos metu pirmą kartą įteiktas garsiojo lietuvių kino kritiko Sauliaus Macaičio apdovanojimas. Daugelį metų spausdinusio S.Macaičio publikacijas „Lietuvos ryto“ vyriausiasis redaktorius Gedvydas Vainauskas įteikė apdovanojimą filmui „Ne” (No, rež. Pablo Larrain). Garsaus lietuvio kino kritiko apdovanojimui laureatą atrinko tarptautinė kino kritikų žiuri.

Per dvi festivalio savaites „Kino pavasaris“ gerbėjams parodė beveik pustrečio šimto filmų. Festivalio uždarymo ceremonijos metu paaiškėjo, kas tapo šių metų festivalio žiūrovų favoritu – tai švedų režisieriaus Maliko Bendjelloulo filmas „Sugar Man” (Searching for Sugar Man). Šiai, labiausiai žiūrovus sužavėjusiai juostai atiteko žiurovų simpatijų prizas, kurį Švedijos ambasados pirmajam sekretoriui Pascaliui Restel perdavė festivalio vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška.

Po oficialios renginio dalies vakaro svečiai pakviesti į filmą „Galutinis montažas: ponios ir ponai“ (Final Cut - Ladies & Gentlemen), kuriame vengrų režisierius Gyorgy Palfi permontavo penkis šimtus garsiausių ir mėgstamiausių pasaulio filmų į vieną – savotišką koliažą. Festivalio uždarymą, kaip ir visus šventinius festivalio renginius, organizavo ir gera svečių nuotaika rūpinosi renginių organizavimo ir komunikacijos agentūra „ReKūrai“.

Daugiau renginio akimirkų - galerijoje

apdovanojimai, filmas, Myliu, Slawomir Fabick, uždarymo ceremonija, „Kino pavasaris“

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai