2013 metai – laukiamiausių siaubo filmų topas (video)

Kinomaistas.lt
Rasa Barčaitė

Pasiklysti naujų filmų vandenyne labai paprasta, nes kasmet jų pasirodo šimtai. Todėl „Kinomaistas“ ruošiasi jums pagelbėti ir vis paskelbti naujausių ir įdomiausių 2013 m. filmų sąrašus pagal skirtingas kategorijas. Kadangi metai dar tik įsibėgėjo, dauguma minimų filmų bus nematyti, tad tik remiantis anonsais, aprašymais bei įvairių festivalių vertinimais sudėliosime pačius vertingiausius.

Šį kartą topas siaubo filmų gerbėjams. Kaip visada, pasisekę siaubo kūriniai sulaukia ne vieno tęsinio, tad šie metai – ne išimtis. Keletas filmų pasirodė dar praėjusiais metais, tačiau buvo pristatyti tik didžiuosiuose festivaliuose, tad įtraukėme ir juos į šį topą. Beje, džiugu, jog keletas iš sąraše esančių kino juostų jau rodomos ir Lietuvos kino teatruose. Kaip visada, jei kokio filmo nepastebėjome, lauksime komentaruose.

1. Stokeris / Stoker

Filmas „Stokeris“ – tai pirmasis Pietų Korėjoje gyvenančio režisieriaus Parko Chan-wooko anglakalbis filmas, nufilmuotas, pasak režisieriaus, per 480 valandas. Beje, kino mylėtojai Parką Chan-wooką puikiai pažįsta iš 2003 metų filmo „Senis“ („Oldboy“). „Stokeris“ – tai psichologinis trileris, kuriame vaidina aktoriai Mia Wasikowska, Matthew Goode ir Nicole Kidman. Filmas pasakoja istoriją apie 18-etę merginą Indią ir jos motiną Evelyn, į kurių namus, po vyro ir tėčio mirties, atsikrausto paslaptingasis dėdė Charlie. Pamažu tiek nestabilios psichikos mama, tiek dukra suvokia, jog šis dėdė jas ypač patraukė. Tuomet Stokerių namuose prasideda beprotiški dalykai.

Filmas daugumos pasaulio kino teatrus pasieks 2013-ųjų balandį.

2. Mama

Režisieriaus Andréso Muschietti filmas „Mama“ sukurtas remiantis jo 2008 metų trumpametražiu filmu tuo pačiu pavadinimu (kuris, beje, buvo sukurtas per vieną dieną). „Mama“ – tai pirmasis A.Muschietti rimtas režisūrinis debiutas, kurį ypač parėmė ir prodiusavo filmo „Pano labirintas“ (isp. El laberinto del fauno) režisierius Guillermo del Toro. Filme „Mama“ pasakojama istorija apie dvi mažametes mergaites Viktoriją ir Lilę, kurios penkerius metus vienos pragyvena miške. Mergaitės priglaudžiamos jų dėdės Luko šeimoje, joms į civilizuotą pasaulį sugrįžti bando padėti ir psichiatras Geraldas, kurį ypač sudomina mergaičių piešiniai su paslaptingu veikėju – mama – juose. Netrukus paaiškėja, jog mergaitės slepia didelę paslaptį, kuri netrukus atsiskleidžia ir paverčia jų pačių bei įtėvių gyvenimą pragaru.

„Mama“ Lietuvos kino teatruose startavo kovo 1 dieną.

3. Pagalbos šauksmas / The Call

Režisieriaus Brado Anderson filmas „Pagalbos šauksmas“ („The Call“) pasakoja istoriją apie pagalbos linijos 911 operatorę Jordan (aktorė Halle Berry), sulaukusią pagalbos skambučio iš mergaitės, į kurios namus įsibrauna žudikas. Mergaitė nužudoma, o Jordan po šio skambučio suvokia nebegalinti dirbti 911 operatore, todėl tampa kitų instruktore. Netrukus 911 vėl sulaukia pagalbos skambučio, šį kartą pagalbos reikia jaunai merginai, kurią pagrobė, kaip išsiaiškina Jordan, tas pats žudikas.

Režisierius labiausiai išgarsėjo sukūręs filmą „Mašinistas“ („The Machinist“, 2004), o mes turbūt jį atsimename iš Lietuvoje filmuotos juostos „Transsiberija“. Tačiau daugiausiai režisierius dirba kurdamamas įvairių TV serialų epizodus. Jo darbų sąraše – „Fringe„, „The Wire„. „Masters of Horror“, „Boardwalk Empire“ ir kt. serialų epizodai. „Pagalbos šauksmas“ Lietuvos kino teatruose startavo kovo 22 dieną.

4. Piktieji numirėliai / Evil Dead

Filmas „Piktieji numirėliai“ („Evil dead“) – tai 1981-ųjų Samo Raimi kultinio siaubo filmo tuo pačiu pavadinimu perdirbinys. Nors tai jau ketvirtasis numirėlis nuo 1981 metų, tačiau pabrėžiama, jog tai ne tęsinys, o visiškai savarankiškas filmas, kurio nereiktų sieti su jo pirmtakais. Galbūt todėl siaubo filmų „Piktieji numirėlių“ frančizės savininkas ir režisierius Samas Raimi visą garbę režisuoti ketvirtą filmą perdavė Fede Alvarezui, kuriam tai – pirmasis rimtas kino režisūros išbandymas. Tačiau nors ir užsiėmęs filmo „Ozas: didingas ir galingas“ („Oz the Great and Powerful”) režisūra ir platinimu, S.Raimi rado laiko prisidėti ir prie „Piktieji numirėlių“ prodiusavimo.

Siaubo filme „Piktieji numirėliai“ pasakojama istorija mus nukelia į įvykius, kurie dedasi praėjus 30 metų po pirmosios negyvėlių dalies. Penki draugai Mia, Davidas, Olivia, Ericas ir Natalie nukeliauja į nuošalią trobelę girios glūdumoje. Draugai čia atvyksta norėdami vienam iš saviškių padėti įveikti priklausomybę nuo heroino. Namelyje jie netikėtai atranda numirėlių knygą, kurią garsiai skaitydami pažadina mirusias ir girioje gyvenančias sielas. Turbūt ir nereikia pasakoti, kas dedasi toliau – gaudynės, žudynės ir,
galiausiai, paskutinis likęs gyvas penkiukės narys.

Premjera Lietuvoje – balandžio 19 d.

5. Prakeiksmas / The Conjuring

Legendinio siaubo filmo „Pjūklas“ (angl. „Saw“) režisierius Jamesas Wanas šiais metais pristato dar vieną siaubo kūrinį – filmą „Prakeiksmas“ („The Conjuring“). „Prakeiksme“ pasakojama istorija apie šeimą, kuri pradeda įtarti, jog yra ne vieni savo naujojoje sodyboje. Jie pasamdo paranormalių reiškinių tyrinėtojus Edą ir Lorraine Warrenus, kurie turi išvalyti sodybą nuo piktųjų dvasių. Greitai vaiduoklių medžiotojai suvokia, jog namą yra apsėdusi nesuvaldoma blogio jėga ir jie turi kautis iš visų jėgų, jog patys išgyventų. Filmas sukurtas pagal tikrą, 1970 metais JAV nutikusią istoriją.

Pasaulinė premjera – šių metų liepą.

6. Kerė / Carrie

Režisierės Kimberly Pierce siaubo filmas „Kerė“ („Carrie“) – tai jau 3 Stepheno Kingo knygos tuo pačiu pavadinimu adaptacija kino ekranuose. Ir tuo pačiu – režisieriaus Briano De Palma 1976 metų nauja „Kerės“ versija. Filmo scenarijų parašė Roberto Aguirre-Sacasa, kuris 2008 m adaptavo S.Kingo romaną „The stand“ (lietuviškai ši knyga išversta ir išleista kaip „Dvikova“) į komiksų knygą. Apie ką pasakoja filmas turbūt dauguma jau žinote. Tai istorija apie Kerę White – vienišą ir keistą paauglę, kurią mokykloje nuolat žemina bendramoksliai, o namuose muša ypač religinga motina. Tačiau Kerė turi paslaptį – ji turi antgamtinių telekinezės sugebėjimų, kurias ji ypač kerštingai panaudos per mokyklos išleistuvių vakarą.

Pasaulinė „Kerė“ premjera – spalio 18 d.

7. Salemo valdovai / The Lords of Salem

Muzikantas, filmų režisierius, scenaristas, prodiuseris ir rašytojas Robas Zombie turbūt labiausiai žinomas kaip grupės „White Zombie“ lyderis ir solo atlikėjas. Tačiau ne mažiau Robas garsus ir savo filmais, kurių sukūrė net 6, ir, kaip reikia tikėtis, visi jie susiję su siaubu ir zombiais.

R. Zombie pirmasis, 2000-aisias sukurtas, filmas „Tūkstančio lavonų namai“ („House of 1000 Corpses“) dėl jame esančio smurto ir absurdo nebuvo išleistas iki pat 2003 metų. Tęsinys „Velnio atstumtieji“ („The Devil’s Rejects“), pasirodė po keleto metų ir netrukus abu tapo kultiniais filmais, dar labiau išgarsindami Zombie asmenybę. Vėliau pasirodė klasikinio Holivudo filmo „Halloween“ perdirbinys, atnešęs be proto didelį pelną, po to sekė jo tęsinys ir pirmasis muzikanto animacinis filmas „The Haunted World of El Superbeasto“.

Bet grįžkime prie naujausio siaubo filmo „Salemo valdovai“ („The Lords of Salem“), kuriame vaidina Zombie žmona Sheri Moon Zombie. Filmas pasakoja apie Salemą, miestą, esantį Masačusetso valstijoje. Heidi dirba radijo laidų vedėja vietinėje stotyje kartu su Whitey ir Munster Hermansais. Netikėtai mergina gauna siuntinį, kuriame – paslaptinga medinė dėžutė su vinilinėmis plokštelėmis viduje. Dėžutės laiškelis skelbia, jog tai – „dovana nuo valdovų“. Mergina šią dovaną perfrazuoja kaip roko grupės plokštelių reklamą, tačiau vos ji pabandydavo jas paleisti, muzika visuomet grodavo atbuline tvarka. Tačiau vėliau plokšteles išbando jos kolegos, kurie jas sumiksuoja su kitu grupės „Lords of Salem“ įrašu, ir šis miksas tampa neįtikėtinai populiarus. Tuomet į radijo stotį atskrieja nauja dovana – dėžutė su kvietimais į artėjantį grupės koncertą Saleme. Tačiau labai greitai Heidi ir jos kolegos suvokia, jog ši grupė nėra paprasta roko muzikos atstovė, išties originalieji Salemo valdovai atgimsta ir jie yra ištroškę kraujo.

Pasaulinė premjera – balandžio 19 d.

8. Byzantium

Airių režisieriaus Neilo Jordano (tas pats kuris sukūrė filmą „Interviu su vampyru“ / „Interview with the Vampire“) filmas „Byzantium“ pasakoja istoriją apie vienišą motiną Clarą, kuri savo dukrą Eleanorą išlaiko dirbdama prostitute. Jos abi turi savo paslaptį – yra vampyrės, atkeliavusios iš XIX amžiaus. Tačiau labiausiai nepasisekė Eleanorai, kurią vampyre mama pavertė jai esant 16-os, tad mergina amžiams įstrigo dar nesuaugusiame kūne. Clarą ir jos dukrą nuolat persekioja du vampyrai, todėl jos nuolat priversto bėgti ir kraustytis iš vienos vietos į kitą.

Netikėtai vampyrės susipažįsta su Noelu, kuris jas pakviečia apsigyventi jo svečių namuose „Byzantium“.
Pasaulinė premjera – balandžio mėn.

9. Maniakas / Maniac

Prancūzų režisieriaus Francko Khalfouno siaubo filmas „Maniakas“ („Maniac“) – tai 1980-ųjų Williamo Lustigo filmo tuo pačiu pavadinimu perdirbinys.

„Maniakas“ pasakoja apie psichiškai nesveiką, su mama Angela gyvenantį, atsiskyrėlį Frenką Zito. Po mamos mirties Frenkas pradeda žudyti jaunas moteris, o kraupiausia žudymo dalis – skalpo nuėmimas. Tačiau sutikta menininkė Anna priverčia pakeisti žudiko mintis, ir vyras pradeda abejoti, kas geriau – dar vienas skalpas trofėjų kolekcijoje ar meilė.

„Maniakas“ – sunkus filmas, kuriame smurtas, prievarta, kraujas ir psichologinis spaudimas liejasi per
kraštus. Operatoriaus kamera fiksuoja vaizdą iš žudiko perspektyvos, o filmo garso takelis, kurį sukūrė muzikantas, save vadinantis tiesiog Rob, išties vertas dėmesio. Visą garso takelį rasite čia.

Pasaulinė premjera – 2012 m. „Kanų“ kino festivalyje.

10. Tamsus dangus / Dark Skies


Režisieriaus Scotto Stewarto siaubo filmas „Tamsus dangus“ („Dark Skies“) pasakoja istoriją apie Leisę, jos vyrą Danielį ir jų du mažamečius sūnus, gyvenančius užmiestyje ir besidžiaugiančius ramiu bei saugiu gyvenimu. Tačiau netikėtai namuose pradeda dėtis keisti dalykai, į kuriuos paaiškinamo nėra. Bent jau logiško. Šeima pagalbos kreipiasi į Edwiną Pollardą, kuris teigia, jog šios keistos jėgos yra susijusios su ateiviais… Režisierius Scottas Stewartas prieš tai išgarsėjo tokiais filmais kaip kad „Legionas“ ir „Kunigas“.

Premjera Lietuvoje – kovo 15 d.


filmai, kinas, naufi filmai, rekomenduojami filmai, siaubo filmai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai