Now Reading
Augalai sveikatai ir grožiui

Augalai sveikatai ir grožiui

Augalai sveikatai ir grožiui

Laikas.lt

Visas sveikam organizmo funkcionavimui reikalingas medžiagas galime rasti gamtoje. Daugelis augalų turi galybę įvairiausių savybių, kurias tereikia išmokti atrasti ir pritaikyti žmogaus sveikatai ir grožiui puoselėti.

Apie šlamučio, šventagaršvės bei taukmedžio sviesto poveikį žmogaus sveikatai ir grožiui pasakoja L‘Occitane produktų vadovė Kristina Birgelė.

Šlamutis

Turbūt ne veltui šlamutis anglų kalboje pavadintas amžinai išliekančia gėle (angl. everlasting flower) – šis augalas turi galybę gydomųjų, organizmą atstatančių bei grožį puoselėjančių savybių. Registruojama apytiksliai 550 šlamučių rūšių. Daugiausiai naudingų savybių turi šlamutis Helichysim Italicum, kitaip dar vadinamas „Auksinė saulė“.

Veikliųjų medžiagų turi visos augalo dalys, pradedant lapais ir baigiant šaknimis.
Šis augalas turi antibakterinių, priešuždegiminių savybių, padeda nuraminti spazmus. Atlikti tyrimai parodė, kad šlamutis sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, sulaiko kraujavimą, taip pat nustatyta, jog šlamutis susiurbia kraują į kūno audinius, taip juos atnaujindamas.

Tikėta, kad šlamučio skleidžiamas aromatas suaktyvina dešinijį smegenų pusrutulį, kuris atsakingas už kūrybingumą bei sapnus. Augalo aromatas raminantis, todėl tai puikus būdas gydyti nemigą. Šlamutis rekomenduojamas ir meditacijai kaip skatinantis dvasingumą ir asmenybės augimą.
Senesniais laikais Anglijos žvejai smilkydavo šlamutį – buvo tikima, kad tai slopina kosulį ir galvos skausmą.

Šiaurės Amerikos indėnų gentys šlamučio nuovirą naudodavo gydyti neurologiniams ir odos negalavimams: pažeistas odos vietas tepdavo šlamučio nuoviru ir taip paspartindavo jos gijimą. Gentys iš šlamučio virdavo arbatą, kurią gerdami gydydavosi nuo bronchito, peršalimo. Šiuo nuoviru taip pat malšindavo krūtinės skausmus.

„Kremai su „Auksinės saulės“ šlamučių ekstraktu padeda odai pasipriešinti senėjimo procesams, skatina mikrocirkuliaciją, veikia prieš laisvuosius radikalus ir net 6 kartus suaktyvina kolageno gamybą. Šlamučių produktai tinka žmonėms, susirūpinusiems dėl atsirandančių odos senėjimo požymių. Jaunesnei odai šlamučiai naudojami kaip apsauginiai, profilaktiniai produktai“, – pasakoja  L‘Occitane produktų vadovė K. Birgelė.

Šventagaršvė

Šventgaršvė savo poveikiu žmogaus sveikatai bei savijautai neatsilieka nuo šlamučio. Šis augalas palengvina virškinimo problemas, padeda atsinaujinti kepenims, skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, t.y. gelbsti nuo mažakraujystės, mažina kraujo spaudimą bei padeda išgryninti kraują. Šventgaršvės ekstraktai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, malšina karščiavimą, spazmus ir palengvina atsikosėjimą.

Šventgaršvė subalansuoja estrogenų kiekį organizme – taip augalas gelbėja nuo menopauzės. Taip pat palengvina ir menstruacijų periodą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Šventgaršvės ekstraktai naudojami ir kovojant su alergijomis. Skatindamas į alerginius židinius  nukreiptų antikūnių veikimą, šalina alergijos žiedadulkėms, dulkėms, gyvūnams, maistui ir pan. simptomus.

Šventgaršvė skatina cirkuliaciją odos porose, veiksmingai malšina skausmą, stiprina imunitetą bei kovoja su vėžio ląstelėmis. Naudingųjų augalo sąvybių sąrašas ties tuo dar nesibaigia.
Šventagaršvės šaknyse randama vitamino B12, kalio, magnio, geležies, riboflavino, gliukozės.
„Šventagaršvė yra išskirtinis augalas dėl savo gyvybingumo ir drėkinamųjų savybių. Daugiausiai drėkinamųjų aktyviųjų komponentų yra augalo šaknyse. Naudojant šiuos komponentus, reguliuojamas vandens pasiskirstymas įvairiuose odos sluoksniuose. Produktai, kurių sudėtyje yra šventagaršvės, apsaugo nuo laisvųjų radikalų ir pagerina drėgmės įsisavinimą. Oda tampa gyvybinga, prisotinta drėgme ir natūraliai spindi“, – aiškina K. Birgelė.

Taukmedžių sviestas

Taukmedžio sviestas išgaunamas iš taukmedžio riešutų. Taukmedžio svieste gausu riebalų rūgščių ir natūralių antioksidantų, kurie skatina teigiamą drėgmės balansą odoje ir ląstelių atsinaujinimą.
Šiuo ekstraktu gydomos įvairios odos ligos, tokios kaip egzema, psoriazė, dermatitas. Naudojant taukmedžių sviestą odai grąžinamas elastingumas, sumažėja raukšlių. Gydomi įsipjovimai bei nudegimai, sumažėja randų išlikimo rizika. Padeda sudirgusiai, taip pat naudojamas priaugus ar numetus svorio, po gimdymo atsiradusioms strijoms pašalinti.

Taukmedžių sviestas padeda apsisaugoti nuo neigiamo saulės poveikio bei atstato pažeistus plaukus.
„Taukmedžių sviestas svarbus ne tik odos priežiūrai, bet ir gydymui. Praturtintas vitaminu E  jis maitina, apsaugo ir atstato odą. Taukmedžių sviesto linija puikiai tinka kiekvienam, jaučiančiam odos sausumą ar jautrumą“, – pasakoja K. Birgelė.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top