Now Reading
10 faktų, kurių iki šiol nežinojote apie sidabrą

10 faktų, kurių iki šiol nežinojote apie sidabrą

10 faktų

Laikas.lt

Vieno vertingiausių pasaulio metalų – sidabro, iškasama vis mažiau. Atsižvelgiant į dabartines sidabro kasybos apimtis, jo ištekliai išseks per 25 metus. Taip savo ataskaitose teigia JAV geologų tarnyba. Jeigu sidabro atsargos pasibaigtų, nebebūtų nei juostinių fotografijų, nei daugybės elektroninių prietaisų.

Neseniai Lietuvoje pasirodžiusioje Michaelio Maloney knygoje „Investavimo į auksą ir sidabrą vadovas“ rašoma, kad, išliekant dabartiniam sidabro vartojimo lygiui ir nutraukus jo kasybą, Žemės paviršiuje esančių sidabro atsargų pakaktų vos keturiems mėnesiams. Kokie dar negirdėti faktai apie sidabrą?

1. Daugiausiai sidabro šiuo metu iškasama JAV, Meksikoje, Kanadoje, Peru, Rusijoje, Australijoje. Iš minėtų šalių išskiria Meksika, kurioje iškasama apie penktadalis pasaulio sidabro. Dažniausiai sidabras yra šalutinis vario, švino, cinko ir aukso kasybos produktas.

2. Be sidabro, kasdieniame gyvenime būtų neįmanoma išsiversti. Net apie trečdalį išgaunamo sidabro sunaudojama fotografijoms. Sidabras naudojamas gaminant baterijas, elektros laidus, elektronikos įtaisus, saulės elementus, veidrodžius.

3. Mokslininkai išskiria ir antibakterines sidabro savybes. Maža sidabro ar jo druskos koncentracija nužudo bakterijas ir taip chemiškai paveikia ląstelių membranas. Kitaip nei daugeliui antibiotikų, bakterija sidabrui nėra atspari.

4. Sidabro mišiniai buvo sėkmingai naudojami per I pasaulinį karą, norint išvengti galimų infekcijų. Sidabras iki šiol naudojamas, siekiant greičiau išgydyti dėl nudegimo atsiradusias žaizdas.

5. Su sidabru siejamas posakis „Gimęs su sidabriniu šaukšteliu burnoje”. Tikima, jog vaikai, maitinami sidabro įrankiais, yra sveikesni.

6. Jau nuo XVI a. gyvuoja tradicija kūdikiams dovanoti sidabrinį šaukštelį – tai simbolizuoja sotų ir sveiką gyvenimą. Šiais laikais tokią dovaną dažniausiai perka krikštatėviai krikštynų proga.

7. M. Maloney knygoje rašo, kad iš visų sidabro panaudojimo priemonių tik indai ir papuošalai tinkami sidabrui kaupti, o vėliau parduoti ar investuoti. Visur kitur naudojamos tik mikroskopinės šio metalo dalelės.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

8. Investuotojai pastebi, kad šiuo metu sidabro, kaip investicijos, potencialas yra neišnaudotas – jo ištekliai mažėja ir už jį mokama daugiau.

9. M. Maloney „Investavimo į auksą ir sidabrą vadove“ pateikia vieną pavyzdį, kaip XX a. aštuntajame dešimtmetyje išaugo sidabro vertė. „Jei 1971 m. eilinis JAV gyventojas būtų pardavęs namą už 20 tūkst. dolerių, o už juos nusipirkęs sidabro, tai po devynerių metų investicijos vertė būtų pralenkusi to namo kainą net 17 kartų (770,7 tūkst. dolerių). Pardavus šį sidabrą buvo galima įsigyti 18 vieno kambario butų, kurių vidutinė kaina siekė 42,7 tūkst. litų“, – rašo M. Maloney. 

10. Knygos autorius juokauja, kad milijardierius Bilas Geitsas piniginėje turi tiek grynųjų pinigų, kad galėtų nusipirkti visą pasaulio sidabrą už dabartinę jo kainą (2535 Lt/kg). 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top