„Instrumenti“ koncertas - profesionalios eksperimentinės muzikos dozė „braliukams“ lietuviams (foto, apžvalga)

Lina Sabaitytė
Nuotraukos - Lauryno Aukštuolio

Penktadienio vakaras Vilniaus muzikos klube „Tamsta“ prasidėjo itin punktualiai, vėlavusių žiūrovų nenaudai. Kaip ir dera po darbo savaitės, čia susirinko kaimynai, „braliukai“ latviai ir lietuviai, padūmoti prie tauraus gėrimo stiklinaitės ir pasimėgauti gera muzika. „Labas vakaras“ beveik be jokio akcento tą vakarą nuo scenos tarė eksperimentinės, elektroninės indie-pop muzikos grupė „Instrumenti“, kurių dėmesiu lietuviai negali skųstis. Ne pirmą ir ne antrą kartą Lietuvoje koncertuojantys kaimynai, šiuo metu retai pasirodantys ant scenos ir didžiąją dalį laiko praleidžiantys įrašų studijoje (šį pavasarį turėtų pasirodyti naujas jų albumas), šiais metais pirmąjį savo koncertą nusprendė surengti būtent Vilniuje.

Vakarą pradėjo ir publiką, iš tiesų, neprastai šildė atlikėjo Beissoul bei jo kolegų Einiaus ir Shkėmos pasirodymas – puikiai pasirinktas ir visame kontekste tinkamai derantis variantas. Galima tik apgailestauti, kad jo pasirodymas truko labai trumpai, drįsčiau teigti, kad per trumpai. Lietuvaičiai tikrai galėjo pasididžiuoti turintys šį tą išskirtinio ir savo muzikinėje erdvėje. 


 

Abipusė meilė

Kamerinėje „Tamstos“ klubo aplinkoje susispraudę žiūrovai, regis, žinojo kur eina, ne šiaip sau pasisėdėti susirinko, kaip pastebėjo ir grupės „Instumenti“ narys Janis Šipkevicas, dar žinomas kaip Shipsi: „Džiugu matyti tiek daug susirinkusių žmonių, kartu su mumis atkartojančius mūsų dainų tekstus.“ Matėsi, kad didžioji dauguma susirinkusiųjų, karts nuo karto paklauso šios grupės įrašų, o po koncerto prie Jų susirinkę gerbėjai, o tiksliau, gerbėjos stojo į eilutę, norėdamos „nusipaveiksluoti“ su vakaro žvaigždėmis. „Instrumenti“ vyrukams charizmos tikrai netrūksta, pasiteisino pastangos išpildyti viską nuo pradžių iki galo – nuo muzikos, elgesio ant scenos, bendravimo su publika iki deramo įvaizdžio.

Viso koncerto metu kukliai ir ramiai su publika bendraujantis Shipsi negailėjo komplimentų ir reiškė savo simpatijas, kurios, regis, yra abipusės. „Instrumenti“ vyrukai čia jautėsi beveik kaip namie, siuntė linkėjimus bičiuliui Markui Palubenkai ir sveikino „Žalgirio“ fanus su pergale krepšinio rungtynėse prieš Latvijos komandą.

Kelionės į „kosmosą“ metu...

Jau su pirmais koncerto akordais publika po truputi buvo išskraidinta į „kosmosą“, ir kuo toliau tuo greičiau. Neatsiliko ir patys muzikantai, pradėję gana kukliai, koncertui įsibėgėjus darėsi vis ekspresyvesni ir energingesni. Nors koncertas vyko gana kamerinėje aplinkoje, keliais instrumentais vienu metu muzikuojantys Shipsi ir Reynsi (Reinis Sejanis) savo energijos tikrai negailėjo. Tiems, kurie pirmą kartą matė juos koncertuojančius, iš karto turėjo paaiškėti ir grupės pavadinimo kilmė – multiinstrumentalistai ant scenos nepatingėjo su savimi atsinešti nemenką artileriją muzikos instrumentų, kuriais „žongliravo“ du pagrindiniai grupės nariai, kiti du muzikantai pritarė pučiamaisiais. Manyčiau, derėtų paminėti, kad dviem balsais dainuojantys, vienas kitam pritariantys vokalistai nėra šiaip sau savamoksliai dainorėliai, o turintys profesionalų akademinį vokalo išsilavinimą – tai galima buvo pajausti girdint švarias ir puikiai valdomas vokalines variacijas. Falcetu dainuojantis Shipsi ir jį papildantis, į harmoningą visumą suliejantis, Reynsio pritarimas, man asmeniškai, labai derėjo. Ne paslaptis, dažnai „Instrumenti“ priminė grupę „Muse“ bei kartkartėmis pakvipdavo 90-ųjų muzikos stiliaus ir šiuolaikinės elektronikos „miksu“ – kelionė laiku sintezatorių klavišais, lengvai slystančiomis vokalo partijomis, persipinančiais su elektroniniais, balsą transformuojančiais triukais. Varijuodami net keliais instrumentais vienu metu, muzikantai susikuria sau pakankamai plačią erdvę, kurioje gali išlikti autentiški, kaip profesionalios eksperimentinės muzikos atstovai.

Man asmeniškai, malonu, kai grojanti grupė sugeba išlaikyti dėmesį – charizmatiški ir savotiškai santūrūs, mokantys elgtis scenoje, be jokių nereikalingų „maivymųsi“ ar netikrumo. Liejamas prakaitas buvo įvertintas publikos. Nenuostabu, kad jie kaskart čia noriai sugrįžta.

Koncerto metu skambėjo dažnai Lietuvos radijo stočių grojamos „Born To Die“, „The Time Is Now“ ir kitos dainos iš 2011 metų albumo „Tru“ bei šiek tiek naujienų iš būsimo albumo.

Jei kas nors tikėjosi šiame koncerte išgirsti vientisų melodijų, suklydo pasukę „Tamstos“ link, nes čia visko buvo daug ir garsiai – skambesio, ritmų, vokalo, skirtingų instrumentų, „beato“, energijos ir latviškos lyrikos.

Po pareiškimo apie paskutinę dainą, muzikantai sulaukė minioje nušniokštusio nusivylimo, tad „bisui“ atriekė gabalėlį duoklės 90-ųjų metų muzikai, su kuria „Instumenti“ ir , tikriausiai, didžioji dalis koncerto klausytojų, užaugo ir suaugo. Atlikėjo „Haddaway“ daina „What Is Love“ skambėjo „Instumenti“ stiliuje, lyriškai, kaip ir dera pabaigai.

Koncertas baigėsi, atrodo, labai greitai, bet jie žadėjo sugrįžti – kitas susitikimas su „Instumenti“ festivalyje „Galapagai“.
















 

alternatyvi muzika, Beissoul, indie-pop, instrumenti, Jānis Šipkēvicas, klubas tamsta, koncertas, Latvija, muzika, Reinis Sējānis

Naujausi komentarai
neoTask
2013-03-20, 16:30
Koncertas buvo geras (kas iš atlikėjų pusės), o garso suderinimas tai kaip visada...
2013-02-19, 21:08
"Instrumenti" - nuostabi grupė ir lygiai toks pat buvo jų koncertas "Tamstoje". Tik, mano subjektyvia nuomone, visa tai nusipelnė geresnio straipsnio tiek turinio, tiek, dovanokite, gramatine prasme. Nemanau, kad publicistikoje leidžiama rašyti be nosinių ir skyrybos ženklų. P.S. "Haddaway" nėra atlikėja :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai