Now Reading
„Tėvelio” pyrago dalybos visiems nusipelniusiems (paskelbti muzikinių apdovanojimų T.Ė.T.Ė nominantai)

„Tėvelio” pyrago dalybos visiems nusipelniusiems (paskelbti muzikinių apdovanojimų T.Ė.T.Ė nominantai)

„Tėvelio" pyrago dalybos visiems nusipelniusiems (paskelbti muzikinių apdovanojimų T.Ė.T.Ė nominantai)

Laikas.lt
Lina Sabaitytė

Vasario 15 d., penktadienio rytas, kartu su kava prasidėjo spaudos konferencijoje, kurios metu alternatyvios muzikos apdovanojimų T.Ė.T.Ė. organizatoriai pristatė pirmąsias, kovo 2 d. vyksiančio renginio naujienas bei visas 15 nominacijų. Į kiekvieną iš jų pretenduos po 4 nominantus. Žiniasklaidai buvo pristatyti ir būsimi renginio vedėjai Šarūnas Banevičius bei Večislavas Mickevičius, kuriems teko garbė pirmą kartą paskelbti visus apdovanojimų nominantus.

Apdovanojimų organizatoriai Vilius Alesius ir Jonas Ščevinskas pristatė ir naują šių metų apdovanojimų statulėlę, kuri šį kartą bus šiek tiek solidesnė – stiklinė. Antrus metus iš eilės nugalėtojams teikiamas diskinis pjūklas simbolizuoja „kietesnę“ muziką, sunkiau pjaustomą – alternatyviąją. Ne veltui šių apdovanojimų šūkis „Jei nedavė M.A.M.A. – duos T.Ė.T.Ė.“. Pagal išvardytus nominantus galima pastebėti priešingą tendenciją apdovanojimams M.A.M.A., nors, pasak V. Alesiaus, kai kurie undergraundinės muzikos atstovai net ir T.Ė.T.Ė. apdovanojimus laiko šiokia tokia komercija. 

Kiekvienas nusipelnęs gaus „tėvelio“ garaže atriekto pyrago

Būsimas renginio vedėjas Večislavas juokaudamas užsiminė: „Čia kiekvienas nusipelnęs gauną jam skirtą pyrago gabalą, kurį jam atriekia tėtis, su diskiniu pjūklu dirbantis garaže. Šie apdovanojimai turi vientisą visumą, niekas nevyksta šiaip sau.“ Be to, vaikinas suintrigavo užsimindamas, kad renginio metu pats prisidės prie muzikuojančių ir bandys „užklijuoti laiko duobes“, atsiradusias renginio metu.

Kokie gi apdovanojimai be kompetentingos komisijos? Šiais metais ją sudaro 29 muzikos žinovai, atstovaujantys skirtingus muzikinius žanrus, bandant išvengti didelio subjektyvumo. Tuo pačiu, komisijos nariams suteikiama pasirinkimo galimybė – atskirų žanrų atstovams-žinovams spręsti apie tuos atlikėjus, kurių muziką jie išmano geriausiai. V. Alesius cituodamas Vido Bareikio žodžius, esą „apdovanojimai yra subjektyvi nesąmonė“, pabrėžė: „Jei atlikėjas nelaimėjo apdovanojimo, tikrai nereiškia, kad jis nėra to vertas, juk čia veikia daugybė faktorių. Šie apdovanojimai vyksta lietuviškos muzikos labui, tai šventė muzikantams.“

Organizatoriai taip pat minėjo, kad rengdami šiuos apdovanojimus stengėsi „neizoliuoti“ atskirų muzikinių žanrų ir stilių, todėl nominacijų paskirstymas gana įvairus. „Stengėmės „išmėtyti“ nominantus taip, kad niekas neliktų nepastebėtas. Jei vieno atlikėjo nėra kurioje nors kategorijoje, tai jis bus paminėtas kitoje (metų albumo ar kt.), juk reikia laviruoti taip, kad atskiros grupės neišnyktų visumoje,“ – teigė V. Alesius.

Šarūnas Banevičius ir Večislavas Mickevičius

Kas naujo šių metų T.Ė.T.Ė’je?

Paklausti, ar renginys bus transliuojamas per televiziją, organizatoriai netvirtai, bet paneigė šia galimybę. „Greičiausiai per televiziją renginys nebus transliuojamas, bet nufilmuotas bus. Nesinori, kad tai taptų televiziniai apdovanojimai. Kai atsiranda televizija atsiranda ir prisirišimas, alternatyva išsigimsta į tą patį, ką mes jau dabar turime TV ekranuose“, – įsitikinęs Vilius Alesius.

Dar viena išskirtinė šių metų apdovanojimų naujiena ta, kad juose pasirodys labai jaunas atlikėjas „Ba“, 16-metis taip pat yra nominuotas ir „metų eksperimentinės grupės“ nominacijoje. „Tai tikriausiai pats jauniausias iki šiol apdovanojimuose grojęs atlikėjas“, – pabrėžė V. Alesius.

Be to, šiais metais kartu su portalu „Music.lt“ bus įsteigta atskira nominacija „Tautos balsas“.

Apie ateities perspektyvas

Spaudos konferencijos metu V. Alesius pasakojo ir apie savo tolimesnius lūkesčius dėl projekto T.Ė.T.Ė. ir visuomenės požiūrio į alternatyviąją muziką: „Norėtųsi, kad susidomėjimas alternatyvia muzika išliktų visus metus, ne tik prieš renginį ir po jo. Turėtų atsirasti nuolatinis dėmesys šiai muzikai, nuolatos daromi interviu su atlikėjais, nes Lietuvoje vyrauja tokia tendencija, kad jei grupė išleidžia albumą, niekas apie tai nieko nežino – kur jį galima įsigyti, jis tampa savotišku antikvaru, kurį gali rasti tik labai specifinėse vietose. Tokia situacija yra apgailėtina, juk žmonės toliau groja, koncertuoja – tai niša, kuri turi ir finansinį potencialą, tik daugelis apie juos net nesužino. Todėl norėtųsi prie to prisidėti ateityje.“

Kur buvęs, kur nebuvęs atkeliavo ir kunigaikštis Vilgaudas

Vidury spaudos konferencijos į kavinę „Coffee Inn“ su trenksmu įsiveržęs žymusis Vilniaus miesto kunigaikštis Vilgaudas sulaukė nemažai dėmesio ir iš žiniasklaidos atstovų. Keiksnodamas valdžią ir kitais įmanomais būdas atkreipdamas dėmesį į save, pakviestas prisėsti šalia T.Ė.T.Ė. apdovanojimų organizatorių, nesibodėdamas taip ir padarė. Drąsiai pozavo fotografams, mėgaudamasis jam rodomu dėmesiu, lyg gavęs paragauti pirmojo gabalėlio TĖTĖS pyrago. Juk net ir negalim sakyti, kad undergraundinės alternatyviosios muzikos temai atliepiantis personažas atsidūrė ne vietoje ir ne laiku. Ilgai kunigaikštis neužsibuvo, vedinas baltu šuneliu buvo mandagiai paprašytas netrukdyti.

Taigi, kovo 2 d., pasak T.Ė.T.Ė. apdovanojimus vesiančių Šarūno bei Večislavo, jie patys ir visi renginio žiūrovai bus „apšvitinti ir apšviesti apie tai, kas vyksta Lietuvos muzikos scenoje“. 


2013 m. alternatyvios muzikos apdovanojimų T.Ė.T.Ė nominacijos ir nominantai:

Metų debiutas:
Gjan
„Kurak“
„Perfect Pill“
„Tie geresni“

Metų albumas:
Pushaz „Knyga be pavadinimo“
Markas Palubenka „No fun in 101“
Lilas „Pop“
„Karma“ – „Užsimerksiu”

Geriausias vaizdas:
Pushaz “Jazz’as gydo„
„Deeper Upper”  „In the sands of a desert”
Rasabasa „She”
„RoadKill” – „Sold my soul”

Metų charizma:
Dominykas Vaitiekūnas
Joshua Mcclung
Karpis (Perfect Pill)
Šarūnas Joneikis (Garbanotas Bosistas)

Metų metalas:
„Awakening Sun“
„Paralytic“
„Dissimulation“
„Pekla“

Metų eksperimentinė grupė:
„Mmpsuf“
„Ba“
„Avaspo“
„Candee Train“

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Metų roko grupė:
„Garbanotas Bosistas“
„Perfect Pill“
„Movo“
„Anbo“

Metų elektronika:
Mario Basanov
Driezhas
Golden Parazyth
Proper Heat

Metų komanda:
Baltic Balcan
Monday Jazz
Metal on Metal
Disco Mafia

Metų punk:
Lucky Strike
„Saint Oil Sand“
„Brosided“
„GxFxTx“

Metų festivalis:

„Galapagai“
„Velnio akmuo“
„Karklė“
„Satta Outside“

Metų muzikos skleidėjas:
Music.lt
Ramūnas Zilnys
Manomuzika.lt
Sharkeen.lt

Metų hiphop:
Lilas
„Tie geresni“
„Garaže nerūkoma“
„G&G Sindikatas“

Metų funk:
„Saulės kliošas“
„Bekešo vilkai“
„Bitės“
„Ai šeip bičiukai“

Meto etno:
„Žalvarinis“
„Skylė“
„Atalyja“
„Spanxti“

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top