Now Reading
Ką skaito Lietuvos paaugliai?

Ką skaito Lietuvos paaugliai?

Ką skaito Lietuvos paaugliai?

Laikas.lt

Atsakymų į šį klausimą ieškos Vilniaus knygų mugė, šiemet pakvietusi kalbėti apie paauglių literatūrą ir siekianti išprovokuoti diskusijas šia aktualia tema.

Pasak organizatorių, jau vien tai, kad šiemet Metų knygų paaugliams „penketuką“ sudaro vos dvi knygos, rodo, kad pasirinkta tema reikalauja atskiro dėmesio, nes rimtiems rašytojams paauglys – ne skaitytojas.

„Norime paskatinti diskusijas apie tai, ką skaito, kaip skaito ir ar apskritai skaito šių dienų jaunimas? Ir ką jis turėtų skaityti? Ar turime gerų knygų paaugliams ir kokios jos? Tikimės, kad į debatus įsitrauks ne tik rašytojai, literatūrologai, visuomenės veikėjai, bet ir patys paaugliai“, – mugės organizatorių vardu sako Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO parodų grupės vadovė Milda Gembickienė.

Pagrindinis mugės svečias taip pat susijęs su šia tema. Jaunųjų skaitytojų lauks susitikimas su Rodericku Gordonu, kuris yra vienas iš fantastinės knygų serijos „Tuneliai“ autorių. Jį į Vilniaus knygų mugę atlydės garsus britų leidėjas Barry Cunninghamas, atradęs ir legendinę „Hario Poterio“ autorę Joanne K. Rowling.

Diskusijų klube paauglių literatūros tema diskutuos Emilija Visockaitė kartu su Kęstučiu Urba, mokytoja Violeta Juodeliene, knygų paaugliams autore Edita Milaševičiūte bei kitais dalyviais. Diskusijų dalyviai svarstys: ar turime knygų paaugliams, kur jos yra ir kaip jos atrodo?

Šiemet specialiai jauniesiems mugės dalyviams bus rengiami protų mūšiai „Ar išdrįsi pasakyti: Vedi, vini, vici“. Protų mūšiai vyks naujoje bendravimo, poilsio erdvėje biblioteka@įkrauk.lt – bibliotekoje be sienų, skirtoje kiekvienam mugės lankytojui.

Iš viso mugės programoje  – daugiau kaip 300 įvairių renginių. Be nekasdienių pasimatymų su užsienio ir lietuvių autoriais, lankytojų taip pat lauks koncertai, spektakliai, poezijos ir muzikos vakarai, meno parodos, kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“, Diskusijų klubas, Knygos kino programa. Praėjusiais metais susikūręs Bukinistų pasažas vėl bus įdomus tiems, kurie žavisi senomis knygomis ir klausosi vinilinių plokštelių.

Mugės svečių sąrašas, kaip visuomet, ilgas ir margaspalvis. Jame – daugiau kaip 20 užsienio autorių. Lankytojų lauks susitikimai ne tik su „Tunelių“ autoriumi, bet ir su Antanu Šileika, Tomu Venclova, knygos „Mečetės namai“ („Baltos lankos“) autoriumi Kader Abdolah, knygų „Kalifo rūmai“, „Tūkstančio ir vienos nakties šalyje“, „Timbuktu“ („Tyto alba“) autoriumi Tahir Shah ir kitais. Skaitytojai galės susitikti ir su nemažu būriu lietuvių autorių – Sigitu Parulskiu, Kristina Sabaliauskaite, Andriumi Tapinu, Algimantu Čekuoliu, Gintaru Grajausku, Vytautu V. Landsbergiu bei daugeliu kitų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Mugės dienos vėl turi tradicinius pavadinimus. Tai įprasas Ilgasis penktadienis ir Nekasdienių pasimatymų šeštadienis – abi šias dienas mugė dirbs iki 21 val. Ketvirtadienis skelbiamas Bičiulių, o sekmadienis Šeimos diena.

Bilietai iki mugės ir mugės metu parduodami internetu bilietai.lt svetainėje. Mugės metu juos bus galima įsigyti ir Lietuvos parodų ir kongrsų centro „Litexpo“ kasose. Kainos iki mugės išlieka tos pačios kaip pernai – vienkartinis bilietas kainuos 12 Lt, moksleiviams, studentams ir senjorams – 10 Lt, keturių dienų bilietas – 28 Lt. Mugės metu bilietai bus brangesni.

14-oji Vilniaus knygų mugė vyks 2013 m. vasario 21-24 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Joje dalyvaus 265 dalyviai iš Lietuvos, Baltarusijos, Italijos, Japonijos, Lenkijos, Prancūzijos, Rusijos, Vokietijos. Mugė užims tris ekspozicijų sales ir jų galerijas, bei devynias konferencijų sales.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top