Now Reading
Kriminalinių veiksmo komedijų dešimtukas

Kriminalinių veiksmo komedijų dešimtukas

Kriminalinių veiksmo komedijų dešimtukas

Įkvėptas pokalbio su lietuvių režisieriumi Emiliu Vėlyviu žurnalistas Jonas Vėlutis sėdo ir sudarė veiksmo komedijų dešimtuką.

Žinoma, Jonas nepraleido progos paklausti ir minėto režisieriaus, kokia komedija jam įsimintiniausia: „Yra tik viena visų laikų komedija – A. Puipos „Dievų miškas“. Ir dar kalba, kad Lietuvoje nemoka statyti komedijų.“

Jono sudarytas veiksmo komedijų dešimtukas:

1. Bulvarinis skaitalas / Pulp fiction (1994 m.)

Šio žanro Visagalis Dievas. Po šio kino filmo režisierius Quentino Tarantino tapo žinomas ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje. Ar verta apie šį filmą ką nors rašyti? Ne, jį reikia žiūrėti. Jei matei, dar ir dar kartą.

2. Vagišiai / Snatch (2000 m.)

Po šešerių metų į pasaulio kino ekranus atkeliavo britų režisieriaus Guy Ritchie režisuotas filmas „Snatch“. Pirmasis šio britų kultinio režisieriaus darbas (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) sulaukė didelės sėkmės Didžiojoje Britanijoje, o ši kino juosta sulaukė pripažinimo ir už Atlanto bei į kino olimpą iškėlė patį kino genijų.

3. Pasiutę šunys / Reservoir dogs (1992 m.)

Quentino Tarantino pardavęs kino filmo „True Romance“ scenarijų, neužsidarė namuose išgyvendamas dėl to, jog jam neleido jo režisuoti. Jis sėdo rašyti dar vieną. Gautus pinigus už scenarijų investavo į savo naują projektą ir netrukus pasaulį išvydo šio režisieriaus pirmagimis – kino filmas „Reservoir Dogs“. Po šio filmo pasirodymo Sundance Film festivalyje šis režisierius kaipmat tapo legenda.

4. Tikra romantika / True Romance (1993 m.)

Žiūrėdamas šį filmą, nori nenori imi mąstyti, ar Quentino Tarantino būtų jį padaręs geriau? Šį klausimą sudėtingą daro tai, jog šios kino juostos režisierius (neseniai nusižudęs) Tony Scott pasidarbavo išties puikiai. Net ir kritikų nuomone (bei daugelio tinklaraštininkų), šis kino filmas neabejotinai neįvertintas tiek, kiek turėtų būti. O kiek turėtų, pasižiūrėkite ir nuspręskite patys.

5. Lok, stok arba šauk / Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1997 m.)

Debiutinis jau minėto britų režisieriaus Guy Ritche filmas. Tai vienas iš tų filmų su sėkmės aureole virš pavadinimo, kurie, investavus labai nedaug, sugebėjo viršyti absoliučiai visus įmanomus lūkesčius – filmo biudžetas buvo 1,35 mln. JAV dolerių, o uždirbo 25,3 mln. Kaip minėjau, vėlesniu savo filmu „Snatch“ šis britų kultinis režisierius tik įrodė, kad ši sėkmė nebuvo atsitiktinė.

6. Paskutinis skautas / The Last Boy Scout (1991 m.)

Dar vienas puikus režisieriaus Tony Scotto kino filmas. Tai kietai „sukaltas“ veiksmo trileris su gerais juodojo humoro perliukais, o visą šį gardų delikatesą vainikuoja puikus charizmatiškų aktorių duetas – Bruce Willis bei Damon Wayans.

7. Kontraktas su neūžauga / Get Shorty (1995 m.)

Neabejotinai, mano nuomone, geriausias režisieriaus Barry Sonnenfeldo darbas. Smagu žiūrėti, įdomiai papasakota nenuobodi, kurioziška istorija, puikiai suderintas veiksmas su humoru. Geras kinas bet kur ir bet kada.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

8. Džekė Braun / Jackie Brown (1997 m.)

Trečiasis Quentino Tarantino filmas po jo dviejų pirmųjų, kurie sulaukė jau aprašytos neįtikėtinos sėkmės. Puikiai kino kritikų įvertinta bei žiūrovų pamėgta, gero filmo garantu jau anuomet tapusio šio kultinio režisieriaus kino juosta.

9. Man bites dog (1992 m.)

Originalus filmas. Tai belgų kriminalinė juodojo humoro mokumentinė (fiktyvi dokumentika) kino juosta. Šį kino filmą kūrė (rašė scenarijų ir režisavo) trys asmenys: Remy Belvaux, Andre Bonzel ir Benoit Poelvoorde. Šis originalus belgų filmas apie tai, kaip filmeikerių komanda sekioja paskui serijinį žudiką filmuodami jo kasdienybę – nusikaltimus. Tačiau po truputį patys nepastebimai įtraukiami į chaotišką ir nihilistinį smurtą. Šis filmas nufilmuotas beveik be jokio biudžeto.

10. Laukinės aistros / Wild Things (1998 m.)

Viena vertus, šiame kino filme humoro mažiau nei aptartuose anksčiau (išsiskiria tik Billo Murray vaidmuo – suktas advokatas). Tačiau ši kino juosta išsiskiria puikiu siužetu, sukta, painia ir iki pat filmo paskutinių minučių nenuspėjama istorija. Šis amerikiečių kino ir televizijos režisierius John McNaughton nėra labai garsus, tačiau ši juosta it perliukas jo filmų sąraše ir ja privalu grožėtis.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top