LAIKAS „Scanoramoje“: „Meilė“ – penki balai iš penkių (apžvalga)

Karolis Vyšniauskas

Laikas.lt“ tęsia kino festivalio „Scanorama“ filmų apžvalgą. Šiandien akiratyje yra „Meilė“ – filmas, už kurį austrų režisierius Michael Haneke šiemet buvo apdovanotas auksine palmės šakele. Kartu tai turbūt ir laukiamiausias šių metų „Scanoramos“ filmas – jo premjeros metu visos 580 vietų buvo užimtos. Ne be reikalo.

Orig. pavadinimas „Amour“, Austrija/Prancūzija/Vokietija, 2012 m., 127 min. Rež. Michael Haneke
 
Siužetas: Iš pirmo žvilgsnio, tai pasakojimas apie tradicinę meilės temą, filmuojamas ypač tradiciniame temai mieste: Paryžiuje. Tačiau čia klišės ir baigiasi. Žoržas ir Ana – ne jauni įsimylėjėliai, o ilgą ir šviesų gyvenimą nugyvenę intelektualai. Jų klasikinės muzikos apsuptą idilę sugriauna Aną ištikęs priepuolis. Žoržas žmonai rodo stoišką rūpestį, tačiau, kaip išduoda filmo pradžia (į butą įsiveržusi policija lovoje randa negyvą Anos kūną), laiminga pabaiga čia nekvepia.

Laikas.lt patiko:
  • Filmo idėja papasakoti senų, o, ne kaip įprasta kine, jaunų žmonių gyvenimą. Filmas netgi veikia kaip gera edukacijos priemonė, skatinanti žiūrovus pasidomėti, ar jų tėvams ir seneliams nereikia jų pagalbos.
  • Meistriška režisūra. Michael Haneke neveltui vis dažniau pavadinamas geriausiu Europos režisieriumi. Tai, kaip jis pasakoja istoriją, kuria įtampą ir perduoda emociją nepereidamas į sentimentus, yra pavydėtina.
  • Scenos su balandžiu. 80-metis vyras su skara rankose bando pagauti į butą įskridusį balandį. Bet kuriame kontekste tai atrodytų komiška. „Meilėje“ tai spaudžia ašarą.
Laikas.lt nepatiko:
  • „Holivudo“ įpratina akis filmo pabaigoje norėjo netikėto finalo. Jo negavo. Kita vertus, tai akies, ne filmo problema.

 
Rekomenduojame šį filmą tiems, kuriuos kinas visų pirma domina kaip meno forma, o ne būdas gerai praleisti laiką. Priešingu atveju, „Meilė“ gali būti slegianti. Bet galiausiai vis tiek patiks.
 
Plojimų po filmo trukmė: 8 sekundės. Nepelnytai mažai, bet tik todėl, kad buvo tikėtasi stipresnės pabaigos. Haneke viską padarė tyliai, netgi be muzikos pasirodžius titrams.
 
Laikas.lt“ įvertinimas (iš 5 balų): Aukščiausiais balais nesišvaistome, tačiau „Meilė“ yra jų verta. Penki.



Scanoramoje“ bus rodomas:
  • Lapkričio 13 d., antradienis, 21.00 val. „Forum Cinemas Vingis“, 1 salė, Vilnius;
  • Lapkričio 15 d., ketvirtadienis, 18.30 val. „Forum Cinemas Kaune“, 2 salė, Kaunas;
  • Lapkričio 15 d., ketvirtadienis, 17.00 val. „Forum Cinemas Vingis“, 1 salė, Vilnius;
Kitų „Scanoramos“ filmų apžvalgas „Laike“ skaitykite čia.

amour, laikas scanoramoje, meile, Michael Hanekė, scanorama

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai