Now Reading
„Scanoramos“ atidaryme išsiverš islandiško humoro geizeris

„Scanoramos“ atidaryme išsiverš islandiško humoro geizeris

„Scanoramos“ atidaryme išsiverš islandiško humoro geizeris

Laikas.lt
Nuotraukoje – kadras iš filmo „Bet kuriuo keliu“

Šiandien Vilniuje prasideda 10-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Festivalio atidarymo filmu organizatoriai pasirinko islandų juostą „Bet kuriuo keliu“. Filmą Lietuvos žiūrovams pristatys islandiškas tandemas: režisierius Hafsteinnas Gunnaras Sigurdssonas ir vienas iš pagrindinių aktorių Hilmaras Gudjonssonas.

Gražinos Arlickaitės, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorės, teigimu, juosta „Bet kuriuo keliu“ festivaliui pasirinkta neatsitiktinai. „Jaunojo režisieriaus kūrinys – ironiškas ir šmaikštus. Jis turėtų suteikti gerą toną tolimesniam festivalio ritmui. Visuomet siekiame skatinti žiūrovo smalsumą dar neatrastoms kūrėjų pavardėms, o būtent su “Bet kuriuo keliu” jaunas režisierius atėjo į kiną. Esu tikra, kad pažiūrėję atidarymo filmą žiūrovai tikrai lauks naujų režisieriaus darbų.“, – sako G. Arlickaitė.


Filmo anonsas:
 
Filme pasakojama apie atšiaurų Islandijos kraštą, kur Finibogis ir Alfredas vasarą leidžia dažydami geltonas juostas ir statydami riboženklius tuščiuose bei nesibaigiančiuose keliuose. Vyrai labai skirtingi. Finibogis – subrendęs ir rimtas, o jaunesnysis Alfredas – plevėsa, kuriam galvoje tik seksas. Atrodytų, jie vargiai pakenčia vienas kitą, bet pasakojimai apie nelaimingos meilės istorijas juos sujungia.
 
„Tai filmas apie vienatvę, keistos draugystės pradžią ir tragikomišką žmogaus egzistencijos menkumą. Nors filmo istorijos kontekstas yra pakankamai specifinis, tikiu, kad ši istorija yra labai universali. Tiesa, pastebėjau, kad šiaurinėje pasaulio dalyje – Skandinavijoje, Šiaurės Europoje – žmonės juokiasi labiau, filmą priima emocingiau nei pietinėse šalyse“, – sako filmo režisierius.


Režisierius Hilmaras Gudjonssonas
 
Pirmą kartą Lietuvoje viešintys islandai pasakoja, kad apie mūsų šalį girdėjo gerų atsiliepimų, o lietuviai Islandijoje turi gerą reputaciją: „Esame jums artima tauta. Girdėjome, kad lietuviai gamina labai gardų vyšnių brendį. Tikimės, kad tai yra tiesa ir mes būtinai jo paragausime“.
 
Šiemet Europos šalių kino forumo „Scanorama“ filmai sugulė į 10 skirtingų programų. Festivalyje viešės žinomos kino asmenybės iš visos Europos, bus pristatomos lietuviškų filmų premjeros ir konkursinė programa „Naujasis Baltijos kinas“, tradicinės ir viena kitą papildančios festivalio programos: „Naujienos iš Šiaurės“ bei „Kertant Europą“, ilgametražių dokumentinių filmų programa „Neišgalvotas gyvenimas“, specialieji seansai ir kt.


 
Viskas gali apsiversti. Požiūrius keičiantys filmai Europos šalių kino forume „Scanorama“ lapkričio 8-18 dienomis Vilniuje, lapkričio 15-25 dienomis Kaune, lapkričio 22-25 dienomis Klaipėdoje ir lapkričio 24-25 dienomis Šiauliuose.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top