„Scanorama“: reikia rodyti „Meilę“

Laikas.lt

Į filme kilusius klausimus atsakymų turi ieškoti patys žiūrovai. Kitu atveju jie nematys nieko daugiau, išskyrus tai, ką jiems pasakysiu. Tokiomis taisyklėmis vadovaujasi Michaelis Haneke, kurio naujausias darbas „Meilė“ bus parodytas šių metų Europos šalių kino forume „Scanorama“. Festivalis prasidės lapkričio 8 dieną.

„Jau Kanų kino festivalyje kartu su kolegomis stebėdami M. Haneke spaudos konferenciją sakėme, kad labai svarbu mūsų žiūrovams parodyti „Meilę“. Tuo metu dar nebuvo aišku, kad „Auksinė palmės šakelė“ atiteks būtent šiai juostai, nors filmas labai greitai tapo konkursinės programos favoritu“, - pasakoja Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė. 

Kino kritikai sunkiai rinko žodžius apibūdinti naujausiam M. Haneke filmui: „Meilė“ yra tai, ko buvo galima iš jo tikėtis ir laukti: jaudinanti, nuostabi ir bekompromisė drama apie nepaprastą draugystę.“ Kiti žavėjosi filmo originalumu ir stulbinamu žvilgsniu į senatvę ir gyvenimo pabaigą.

Kanuose paklaustas, kodėl sukūrė tokį filmą, žilagalvis 70-etis režisierius pakėlė rudas akis ir atsakė: „Kai peržengi tam tikro amžiaus ribą, neišvengiamai turi kovoti su kančia tų, kuriuos myli. Mano šeimai taip pat teko išgyventi ne pačius maloniausius įvykius. Kovoti su kančia, kurią patiria tau brangūs žmonės, yra labai sunku.“

„Meilė“ pasakoja apie Žoržą ir Aną – į devintąją dešimtį įkopusią intelektualų porą. Į pensiją išėję muzikos mokytojai gyvena prabangiame bute Paryžiuje, apsupti knygų apie dievinamą kompozitorių – Franzą Schubertą. Tačiau vieną rytą prie pusryčių stalo Aną ištinka priepuolis. Tą akimirką prasideda skausmingas poros meilės išbandymas.

Itin įsimenančius vaidmenis „Meilėje“ sukūrė Prancūzijos aktoriai: 81 metų kino legenda Jeanas-Louis Trintignant'as ir 85 metų Emmanuelle Riva. „Parašiau šį vaidmenį J.L. Trintignant, nes visada žavėjausi jo aktoriniais sugebėjimais ir norėjau dirbti su juo. E. Riva – taip pat nuostabi. Nuo pat pradžių įsivaizdavau, kad būtent ji atliks pagrindinį moters vaidmenį. Jie yra šio filmo esmė ir viena iš priežasčių sukurti filmą apie vyresnius žmones“, – prisipažino M. Haneke.

„Meilė“ – tai savotiška odė pasiaukojimui. Odė, kurią taip jautriai sugebėtų papasakoti tik M. Haneke. Jo darbai sukrečia – dažnai juos vadiname kino šedevrais. Džiaugiuosi, kad “Meilė” lapkritį atkeliaus ir į Lietuvą“, – mintimis dalijasi „Scanoramos“ vadovė G. Arlickaitė.

Viskas gali apsiversti. Požiūrius keičiantys filmai Europos šalių kino forume „Scanorama“ bus rodomi Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose lapkričio 8 – 25 dienomis.

filmai, kinas, kino festivalis, meile, nauji filmai, scanorama

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai