Now Reading
„TEDxVilnius 2012“: 12 pasiūlymų, kaip pasaulį pakeisti į gera (konferencijos apžvalga, foto)

„TEDxVilnius 2012“: 12 pasiūlymų, kaip pasaulį pakeisti į gera (konferencijos apžvalga, foto)

„TEDxVilnius 2012“: 12 pasiūlymų

Karolis Vyšniauskas
Nuotraukos – organizatorių

Pasaulinis TED konferencijų populiarumas yra fenomenalus įrodymas, kad tikėjimas žmonių bendruomeniškumu, proto ir šviesių idėjų galia yra gyvas. Ypač maloniai netikėta, kad TED iniciatyva rado vietą Lietuvoje – šalyje, kurioje dėl suprantamų priežasčių, pragmatizmas dažniausiai laimi prieš nuo TED neatsiejamą idealizmą. Ir ta vieta ne marginali: į šeštadienį Vilniuje, Teatro arenoje įvykusią „TEDxVilnius 2012“ konferenciją vėl negalėjo sutilpti visi norintieji, nors šiemet dalyvių skaičius padidėjo iki 700. Organizatoriai turėjo daryti atranką, kuriuos internetinę anketą užpildžiusius dalyvius priimti, o kurių laukti kitais metais.

Trumpas gidas TED vardą girdintiems pirmąjį kartą. TED (orig. „Technology, Entertainment and Design“ – Technologijos, pramogos, dizainas) – pasaulinis konferencijų ciklas, kuriame skaitomi pranešimai apima itin plačią temų amplitudę. Svarbu, kad tai būtų „ideas worth spreading“ – idėjos, kurias verta skleisti.
 
„Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas, „U2“ vokalistas Bono, „Google“ įkūrėjai Larry Page’as ir Sergey Brinas, daugybė Nobelio premijų laureatų – visi jie yra kalbėję TED scenose. Nuo 1984-ųjų, kai buvo surengta pirmoji konferencija, perskaityta daugiau nei 1000 pranešimų, konferencijos surengtos įvairiuose pasaulio miestuose skirtinguose žemynuose.
 
TEDx – mažesnioji TED sesė, kurios organizavimu užsiima patys vietos bendruomenių iniciatoriai, be kontrolės iš centrinės TED būstinės.
 
Lietuvoje pirmoji TEDx konferencija surengta 2009 m., Kauno technologijos universitete. Remiantis oficialia ted.com statistika, šeštadienio „TEDxVilnius“ – jau 16-asis TEDx renginys Lietuvoje, įskaičiuojant visus nedidelius susibūrimus universitetuose. Tačiau lankytojų skaičiumi ir pranešėjų įvairove šiųmetė konferencija buvo didžiausia, turiningiausia ir geriausiai pavykusi.
 
Pagrindinis TED tikslas, pačia bendriausia prasme – paversti pasaulį geresne vieta gyventi. Kokiais būdais tai padaryti, kiekvienas iš pranešėjų turi savo pasiūlymų. Iš šeštadienio konferencijos Vilniuje galima išskirti 12 idėjų. Ar jos tikrai geros, ar pritaikomos Lietuvoje, ar nėra utopinės – tai jau kiti klausimai, į kuriuos visų pirma turėtų atsakyti pati auditorija.
 
Idėja #1: Įtraukime daugiau merginų į tiksliuosius mokslus. Moterų teisių aktyvistės, vienos iš ne pelno organizacijos „Greenlight for Girls“ įkūrėjų Cheryl Miller siekis – kad tiksliuosiuose moksluose atsirastų daugiau merginų. Tik kas dešimta inžinerijos studentė ir tik kas penkta ICT (Information and communications technology) sektoriaus darbuotoja yra mergina. Anot pranešėjos taip mes prarandame didžiulį intelektinį potencialą, kurį merginos galėtų įnešti į tiksliųjų mokslų sferą.

Problema, kad visuomenės nuomonę formuojanti žiniasklaidos ir pramogų industrija kaip pavyzdžius merginoms rodo Lady Gagos, o ne Marios Curie tipo moteris. Išeitis – sudominti mergaites mokslu dar prieš tai, kol Holivudas joms neįpiršo idėjos, kad vienintelis laimingo gyvenimo kelias – susirasti turtingą vyrą.


Cheryl Miller

 
Idėja #2: Sujunkime internetu visus pasaulio žmones. Jim Poisant, technologijų verslo konsultantas, per ilgą savo karjerą seminaruose ir pranešimuose iš viso kalbėjęs daugiau nei 200 tūkst. vadovų visame pasaulyje, turėjo bene labiausiai idealistinę, bet kartu turbūt ir labiausiai žavinčią idėją: suteikti interneto prieigą visiems pasaulio žmonėms.

„Internetas žmonijai yra dovana. Klausimas, ar sugebėsime ja pasinaudoti“, – kalbėjo pranešėjas, primindamas, kad kol kas tik mažiau nei trys iš septynių milijardų pasaulio gyventojų naudojasi internetu. Tai didina socialinę atskirtį, kuri vėliau, pasauliui tampant vis labiau online, gali būti per didelė, kad pavyktų ją sėkmingai sumažinti. Jo manymu, išsivysčiusios šalys turėtų jausti pareigą padėti suteikti prieigą prie tinklo besivystančioms.

 
Pranešimo pabaigoje ironiškai nuskambėjo Johno Lennono „Imagine“.


Jim Poisant
 
 
Idėja #3: Pradėkime žiūrėti į objektus iš netikėtos perspektyvos. Bene laukiamiausias konferencijos pranešėjas, 22 metus Niujorke gyvenantis Lietuvių kilmės dailininkas ir iliustratorius kalbėjo apie vaizduotės galią ir rodė savo paties darbų pavyzdžius, kaip pradėjus nuo vieno taško galima sukurti darbą, kuris pateks ant žurnalo viršelio. Svarbiausia – žvelgti į vaizduojamus objektus iš netikėtos perspektyvos, nes standartiniai sprendimai vaizdų perpildytame šiandienos pasaulyje jau nebeveikia.


Ray Bartkus

 
Idėja #4: Vaikai gali padaryti daug, tik duokime jiems įrankius. Robotikos mokyklą įkūręs lietuvis Paulius Briedis tiki, kad šiandienos vaikai gali pradėti mėginti kurti robotus jau dabar ir su tokiu pagrindu pasiekti didelių laimėjimų ateityje. Svarbiausia, duoti jiems medžiagas ir nukreipti tinkama linkme. Būtent tuo jis ir užsiima savo mokykloje.


Paulius Briedis 

 

Idėja #5: Pradėkime kalbėti apie postdarvinistinę biologiją. 20 metų genomo technologijas tyrinėjančio Andrew Hesselo pranešimas buvo baugus, bet revoliuciškai įkvepiantis. Jo manymu, jau atėjo laikas kalbėti apie postdarvinistinę biologiją – tokią, kurioje žmogus vystosi ne natūralios evoliucijos keliu, o pradeda kurti save pats, panaudodamas šiuolaikines technologijas, kurios jau yra pakankamai išvystytos tokiems frankenšteiniškiems eksperimentams. „Gyvenimas gali būti suprogramuotas“, – sako pranešėjas ir primena, kad žmogaus genomo dydis yra tik apie 750 Mb.
 
Andrew pranešimą iš 2010 m. TEDx konferencijos vykusios Edmontone (Kanadoje) galite pamatyti čia.


Andrew Hesselas

 
Idėja #6: Duokime internetui daugiau informacijos apie save. Kaip tai padarė menininkas Hasan M. Elahi. Jis jau 10 metų (!) tinklalapyje http://trackingtransience.net/ viešina kiekvieną detalę apie savo gyvenimą. Hasan nesiūlo to daryti kiekvienam, tačiau primena mums vieną interneto amžiaus tiesą: kontroliuokite, kokia informacija internete yra apie jus, nes jei to nedarysite, tai už jus padarys kiti.
 
Visą Hasan M. Elahi pranešimą ta pačia tema, pernai skaitytą pasaulinėje TED konferencijoje, išgirskite čia.


Hasan M. Elahi

 
Idėja #7: Prieš vartodami alkoholį, pagalvokime. Priklausomybės ligų gydytojas Aurelijus Veryga – aktyviausias, o kartu ir intelektualiausias alkoholio priešininkas Lietuvoje. Savo pranešime A. Veryga vieną po kito sulaužė visus gydytojų mitus apie alkoholio „naudą“ sveikatai, tokius kaip, pavyzdžiui, jeigu šalta, reikia išgerti stipriųjų gėrimų. Anot pranešėjo, alkoholis niekada nėra ir negali būti naudingas nei sveikam, nei sergančiam žmogui. Menama jo nauda moksliškai nėra niekaip įrodyta.
 
Renginio vedėjas pranešėją palydėjo pasakydamas, jog jeigu norėsite su A. Veryga padiskutuoti plačiau, jis jūsų lauks afterpartyje.


Veryga

 
Idėja #8: Išmokykime mašinas matyti. Nes dabar jos to padaryti dar negali. Robotai tobulėja ir atrodo, jog kasdien vis arčiau tas metas, kai jie mus lydės kiekviename žingsnyje, bet tiesa yra tokia, kad jeigu tu robotui parodysi raides X, T ir Q, jis negalės pasakyti, kuri iš jų savo forma yra labiausiai panaši į O.

Pamatęs katino nuotrauką, kiekvienas žmogus supranta, kad jis mato katiną. Robotas tuo tarpu mato daug pikselių kurių kiekvienas turi skirtingą kodą, bet jo „smegenys“ to nesugeneruoja į konkretų objektą. Tai yra vienas pagrindinių iššūkių robotų inžinerijoje šiuo metu.

 
Taip kalbėjo Jonas Kubilius – Vilniaus Licėjaus ir prestižinio Masačiusetso technologijų instituto absolventas. Įdomu tai, kad be mokslinės veiklos J. Kubilius yra ir operos aktorius. To rezultatas – vienas artistiškiausių „TEDxVilnius“ 2012 pranešimų.


Jonas Kubilius

 
Idėja #9: Daugiau klyskime. Apie tai, kad klaidų nereikia bijoti, nes iš jų galima mokytis, populiariausioje TED kalboje teigė ir seras Kenas Robinsonas, kaip ir daugybė kitų TED pranešėjų įvairiose konferencijose. Tačiau šią seną, bet ne visada įsisavinamą tiesą priminti yra sveika. Vilniuje tuo užsiėmė investuotojas, startupų kūrėjas Jonas Bradfordas. Anot jo, kuo toliau, tuo svarbesnis tampa intelektinis, o ne fizinis kapitalas. O pagrindinis intelektinio kapitalo pliusas – kad jis didėja net kai tau nepasiseka. Nes iš klaidų mokomasi. Tai ypač aktualu dirbant su naujais verslais – startupais. Tik maža dalis jų tampa sėkmingi. Ir norint tikrai veikti sėkmingai, prieš tai reikia būti pasiruošus suklysti, ir ne kartą.


Jonas Bradfordas

 
Idėja #10: Kilstelkime tarpusavio santykius nuo akmens amžiaus lygmens. Sunku išvardyti viską, ką savo pranešime, pavadintame „How do you create fire?“, kalbėjo 30 metų versle besisukantis Aleks Blumentals. Tačiau pagrindinė jo idėja yra labai paprasta: pagerinkime žmonių tarpusavio santykius ir nuo to bus geriau visiems. Nepaisant to, kad technologijos vystosi milžiniškais tempais, žmonių santykiai, anot pranešėjo, vis dar yra paleolito, arba akmens amžiaus lygmens. Jo manymu, viskas, pradedant pavienių žmonių depresijomis, baigiant pasauline klimato kaita yra iššaukta visų pirma mūsų negebėjimo geriau elgtis vieni su kitais ir negalvoti vien apie save.


Aleks Blumentals

 
Idėja #11: Mokykloje rūpinkimės tuo, kas iš tikro yra svarbu. Pernai „TEDxVilnius“ užbaigęs edukacijos ekspertas Marcusas Orlovsky tai padarė ir šiemet. Pagrindinė jo idėja – mokyklose pradėti rūpintis šaknimis. Tais dalykais, kurie iš tikrųjų yra svarbūs asmenybės vystymuisi. Problema, kad juos labai sunku, galbūt net neįmanoma įvertinti. Pavyzdžiui, kaip įvertinti, kiek žmogus yra komunikabilus? Kiek mandagus? Kiek malonus dirbti, įkvepiantis kitus? Daugiau klausimų nei atsakymų, bet M. Orlosky viską perteikė taip charizmatiškai, kad publika jam plojo atsistojusi.


Marcus Orlovsky

 
Idėja #12: Klausykite daugiau muzikos. Muzikos „TEDxVilnius“ šiemet buvo ypač daug. Savo kūryba dalinosi puikaus balso jauna džiazo dainininkė Milda Arčikauskaitė, apie dambrelius pasakojo ir jais grojo Rusų dramos teatro aktoriai Valentinas Krulikovskis ir Viačeslavas Lukjanovas, čia pat scenoje muziką kūrė ir apie ją kalbėjo Jurgis Didžiulis, marimba grojo Saulius Auglys-Stanevičius su komanda, o viską itin galingu pasirodymu vainikavo Gedimino Gelgoto vadovaujamas naujų idėjų kamerinis orkestras.


Milda Arčikauskaitė


Valentinas Krulikovskis ir Viačeslavas Lukjanovas


Jurgis Didžiulis



Saulius Auglys-Stanevičius su grupe

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


Naujų idėjų kamerinis orkestras „Ni&Co“

 
Tą vakarą skambėjo ir „The Beatles“, pagal kurių muziką šoko Baltijos Baleto grupės šokėjai. Baleto grupę atskiru pranešimu pristatė jų vadovė Marija Simona Šimulynaitė

Visi šie pasirodymai, iš pirmo žvilgsnio konferencijai, kaip žanrui, netinka. Tačiau TED niekada ir nebuvo įprasta konferencija. Tai intelekto šventė, kurioje protinga muzika derėjo puikiai.

 


Baltijos Baleto grupė

 
Čia išvardyti visi šeštadienio pranešėjai, išskyrus vieną – žurnalistą ir režisierių Aleksandrą Matonį, kuris lapkritį pristatys savo filmą „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“. Jo idėja taip pat kilni: kovoti informaciniame kare, kad Lietuvos istorijos neklastotų nei kaimynai iš Rytų, nei Vakarų. Klausimas, ar TED yra vieta apie tai kalbėti. Kad ir kokį platų idėjų spektrą palaikytų ši konferencija, ji niekada nebuvo už supriešinimą, jėgos demonstravimą, karą – kad ir informacinį. Militaristinė pranešėjo poza tyrai TED aurai paprasčiausiai netiko.


Aleksandras Matonis

 
Jau laukiame kitų metų. Kad konferencija įvyks ir greičiausiai bus dar geresnė, abejoti yra sunku. „TEDxVilnius“ dar yra augimo stadijoje. Konferencijos pabaigoje į sceną užlipusi jų organizatorių ir savanorių komanda išsirikiavo nuo užkulisio iki užkulisio. Šių žmonių daug, jie nori ir, svarbiausia, žino, kaip veikti, o auditorija pasiruošusi, kad konferencijoje tuščių vietų neliktų.


TEDxVilnius organizatorių ir savanorių komanda

 
Daugiau TED pranešimų iš viso pasaulio konferencijų, nemokamai, be jokių apribojimų o kartais ir su lietuviškais subtitrais – puslapyje www.ted.com
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top